Категорія
Новини
Дата

ВАКС конфіскував майно російського мільярдера Алішера Усманова на 2 млрд грн

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) на засіданні 25 вересня задовольнив позов Міністерства юстиції України до російського бізнесмена Алішера Усманова та його бізнес-партнерів і стягнув в дохід держави майно на суму понад 2 млрд грн. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Інна Богатих на своїй сторінці у Facebook.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі 

  • ВАКС конфіскував залізорудну продукцію обсягом понад 165 000 т (орієнтовна вартість – понад 2 млрд грн) та 100% статутного капіталу ТОВ «Петер-Сервіс Україна» – IT-компанії, яку раніше контролював наближений до Кремля олігарх.
  • Богатих уточнила, що рішення ВАКС ще не набрало чинності і на нього може бути подана апеляція. 

Контекст

Алішер Усманов – російський мільярдер, який посідає восьме місце із статками у $14,4 млрд. Йому належить медіаресурс «Коммерсантъ», який займає прокремлівську позицію, зазначається у повідомленні.

Усманов є засновником групи USM та спільно зі Андрієм Скочем, Володимиром Скочем, Варварою Скоч та Володимиром Стершинським здійснюють свою діяльність у стратегічних для економіки РФ галузях – металургії та гірничодобувній, телекомунікаційному секторі та сфері цифрових технологій («Металоінвест», «Мегафон»).

Через групу USM згадані особи здійснюють значне сприяння РФ у веденні агресивної війни проти України, зазначає Мінʼюст. Йдеться про сплату податків до бюджету держави-агресора, матеріально-технічне забезпечення, постачання телекомунікаційних послуг правоохоронним органам та військовим підрозділам збройних сил РФ та інформаційне сприяння війні.

Усманов перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвесту» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

У грудні 2022 року в Україні арештували майно Усманова майже на 2 млрд грн. СБУ спільно з БЕБ виявили підпільні склади РФ, де зберігалося понад 160 000 т української залізної руди, яку намагалися вивезти до Росії. У лютому 2023 року це майно передали АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд