Алішер Усманов /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Російський мільярдер Алішер Усманов програв суд щодо зняття санкцій ЄС

Російський мільярдер Алішер Усманов Фото Getty Images

Російський магнат металургійної та телекомунікаційної галузі Алішер Усманов залишиться у списку санкцій Євросоюзу, повідомив вищий суд ЄС, відхиливши його апеляцію, пише Reuters.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У своєму рішенні додати його до списку в березні 2022 року, невдовзі після того, як Росія вторглася в Україну, ЄС описав Усманова як людину, яка має «особливо тісні звʼязки» з президентом Росії Володимиром Путіним.
  • «Він активно підтримував політику російського уряду щодо дестабілізації України», – йдеться у рішенні ЄС про санкції.
  • Європейський суд також відхилив аналогічну апеляцію колишнього першого віце-премʼєра Росії Ігоря Шувалова на список санкцій.
  • ЄС охарактеризував його такого, що «підтримує дії та політику, які підривають територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України».

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Британії та ЄС. Він власник «Металоінвеста» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

У своєму первісному обґрунтуванні введення санкцій проти бізнесмена 28 лютого 2022 року ЄС повідомив, що «Усманов виступав за президента Путіна і вирішував його бізнес-проблеми, тому він активно підтримував матеріально чи фінансово російських осіб, які відповідають за анексію Криму та дестабілізацію України».

Навесні 2022 року Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив призупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні