Категорія
Новини
Дата

У власність України передали залізну руду російського мільярдера Усманова майже на 2 млрд грн

Усманов /Getty Images

У власність України передали залізну руду російського мільярдера Усманова майже на 2 млрд грн Фото Getty Images

Бюро економічної безпеки передало до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) майже 170 000 т залізної руди орієнтовною вартістю 1,8 млрд грн, повідомляє БЕБ. Сировина належала російському мільярдеру Алішеру Усманову

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідчі встановили місцезнаходження підпільних складів РФ на території декількох морських портів в Одеської області. Там зберігалась стратегічна сировина, яку в подальшому, представники РФ намагались нелегально переправити морськими суднами на територію Росії.
  • «Ці корисні копалини на праві власності опосередковано належать наближеному до президента Росії олігарху через компанію-нерезидента. Після вторгнення Росії на територію України 24 лютого 2022 року на цього прокремлівського мільярдера накладено санкції РНБО України, США та Євросоюзу», – сказано у повідомленні БЕБ.
  • Раніше співробітники бюро викрили згадану компанію в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.
  • За інформацією слідчих, упродовж 2021-2022 років компанія задекларувала переміщення залізної руди територією України до країн Азії, в митному режимі «транзит». У бюро зазначили, для того щоб ухилитися від сплати обов’язкових платежів, представники компанії використовували механізм так званого перерваного транзиту – відбувалося оформлення фіктивних документів про вивезення руди за межі України. 
  • У результаті ухилення від сплати податку на додану вартість завдані збитки бюджету в розмірі понад 118 млн грн.

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвесту» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

Навесні Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив зупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

21 вересня співробітники Федерального управління кримінальної поліції Німеччини та відділу податкових розслідувань обшукали кілька обʼєктів нерухомості, що належать Алішеру Усманову, неподалік від Мюнхена. Метою рейду був пошук доказів у раніше закритих справах проти Усманова за підозрою щодо порушення закону про зовнішню торгівлю, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. 

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн «Великої сімки».

У грудні в Україні арештували майно Алішера Усманова майже на 2 млрд грн. СБУ спільно з БЕБ виявили підпільні склади РФ, де зберігалося понад 160 000 т української залізної руди, яку намагалися вивезти до Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні