Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували залізну руду російського олігарха Усманова майже на 2 млрд грн

2 хв читання

В Україні арештували майно російського олігарха Алішера Усманова майже на 2 млрд грн. СБУ спільно з БЕБ виявили підпільні склади РФ, де зберігалося понад 160 000 т української залізної руди, яку намагалися вивезти до Росії, повідомила пресслужба СБУ.

Ключові факти

  • Приховану сировину виявлено на території кількох морських портів України. Загальна вартість продукції – майже 2 млрд грн.
  • Слідство встановило, що знайдена партія залізної руди належить компанії російського олігарха Алішера Усманова, який перебуває під санкціями РНБО України, США та ЄС.
  • Приховану сировину представники країни-агресора намагалися нелегально переправити морськими суднами на територію Росії, заявили в СБУ. А після цього передати на потреби металургійної галузі та воєнно-промислового комплексу РФ.
  • За матеріалами СБУ, на вилучене майно накладено арешт, вирішується питання щодо його передачі до АРМА.
  • Слідчо-оперативні дії проводили співробітники СБУ спільно з детективами БЕБ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора.

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Він шостий у Росії за статками, власник «Металоінвесту» та «МегаФона». Його статки впали з $21,6 млрд до $18,9 млрд після запровадження санкцій. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.

Навесні Усманов оскаржив рішення ЄС щодо запровадження проти нього жорстких санкцій у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Усманов подав апеляцію до Генерального суду ЄС 29 квітня, в якій просив зупинити дію санкцій, доки судді не ухвалять остаточне рішення. 

21 вересня співробітники Федерального управління кримінальної поліції Німеччини та відділу податкових розслідувань обшукали кілька обʼєктів нерухомості, що належать Алішеру Усманову, неподалік від Мюнхена. Метою рейду був пошук доказів у раніше закритих справах проти Усманова за підозрою щодо порушення закону про зовнішню торгівлю, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. 

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

До санкційних списків, які опрацьовувалися «тривалий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема олігархи, чиновники, депутати Держдуми, промислові компанії.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики. 

12 жовтня Зеленський підписав указ про затвердження першої частини санкцій із великого пакета, ухваленого РНБО 30 вересня. 

20 жовтня президент підписав два укази – №727/2022 та №726/2022 – про введення у дію рішень РНБО про санкції проти російських фізичних та юридичних осіб. У списку 2507 осіб, зокрема олігархи Роман Абрамович, Аркадій Ротенберг, Сулейман Керімов, Михайло Фрідман, Володимир Лісін та інші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні