Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст хоче конфіскувати активи російського олігарха Усманова та його партнерів

1 хв читання

Міністерством юстиції 11 липя подано до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) позов про стягнення в дохід держави активів співвласників російської групи USM, які знаходяться на території України. Йдеться про мільярдера Алішера Усманова та його бізнес-партнерів. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі 

  • Алішер Усманов – російський мільярдер, який посідає восьме місце із статками у $14,4 млрд. Йому належить медіаресурс «Коммерсантъ», який займає прокремлівську позицію, зазначається у повідомленні.
  • Також Усманов є засновником групи USM та спільно зі Андрієм Скочем, Володимиром Скочем, Варварою Скоч та Володимиром Стершинським здійснюють свою діяльність у стратегічних для економіки РФ галузях – металургії та гірничодобувній, телекомунікаційному секторі та сфері цифрових технологій («Металоінвест», «Мегафон»).
  • Через групу USM згадані особи здійснюють значне сприяння РФ у веденні агресивної війни проти України, зазначає Мінʼюст. Йдеться про сплату податків до бюджету держави-агресора, матеріально-технічне забезпечення, постачання телекомунікаційних послуг правоохоронним органам та військовим підрозділам збройних сил РФ та інформаційне сприяння війні.
  • Про які активи та майно відповідачів йдеться, Мінʼюст не повідомив. 

Контекст

Алішер Усманов перебуває під санкціями США, Великої Британії, ЄС та України. Раніше Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн. Крім того, співробітники Федерального управління кримінальної поліції Німеччини та відділу податкових розслідувань обшукали кілька обʼєктів нерухомості, що належать Усманову, неподалік від Мюнхена. Метою рейду був пошук доказів у раніше закритих справах проти мільярдера за підозрою щодо порушення закону про зовнішню торгівлю, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. 

У грудні 2022 року в Україні арештували майно Усманова майже на 2 млрд грн. СБУ спільно з БЕБ виявили підпільні склади РФ, де зберігалося понад 160 000 т української залізної руди, яку намагалися вивезти до Росії. У лютому 2023 року це майно передали АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд