Категорія
Новини
Дата

ВАКС конфіскував судно підсанкційного російського бізнесмена вартістю близько 1 млрд грн

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерство юстиції про застосування санкції та стягнув у дохід держави великий морозильний риболовецький траулер «Бухта Соколовская», повідомила голова департаменту санкційної політики Мінʼюсту Інна Богатих. За даними СБУ, вартість судна може складати близько 1 млрд грн.

Раніше слідчі встановили, що судно належить холдингу російсього бізнесмена Олександра Верховського, який входить до найближчого оточення Кремля і є одним із найбільших фінансових донорів війни проти України.

Ключові факти

  • Траулер опосередковано належав Верховському, російському підприємцю, який в період з 2012 по 2017 роки був членом Ради федерації Федеральних зборів РФ. У 2014 році він проголосував за введення збройних сил РФ на територію України. На початку 2023 року заявив про свою підтримку повномасштабного воєнного вторгнення на територію України.
  • Наразі Мінʼюст очікує пʼять днів на можливу апеляцію, після чого Фонд держмайна готуватиме актив до продажу, гроші від якого наповнять держбюджет.

Контекст

Траулер знаходиться на контрольованій території України. Судно ще до повномасштабного вторгнення добудовувалось на суднобудівельному заводі у Миколаєві. Для обходу санкцій бенефіціарний власник судна оформив його на одну з підконтрольних компаній у Приморському краї РФ.

У травні минулого року суд наклав арешт на риболовецький траулер «Бухта Соколовская», який належить холдингу Верховського. СБУ зазначало, що риболовецький промисел бізнесмена дозволяє йому регулярно перераховувати мільярдні суми до бюджету РФ. Судно передали в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні