Категорія
Новини
Дата

Валютні облігації України зросли на новині про допомогу США, але оптимізм швидко вичерпався

На початку торгів у Лондоні в понеділок, 22 квітня, українські валютні облігації з погашенням у 2026 році зросли на 0,9 цента, до 32,6 цента, пише Bloomberg. Агентство пов’язує це зростання з тим, що в суботу Палата представників США проголосувала за пакет допомоги Україні на майже $61 млрд. Та вже вдень ціна на українські папери пішла донизу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Станом на 11:10 за Лондоном облігації України з погашенням у 2026 році зросли на 0,9 цента, до 32,6 цента. Це стало найбільшим зростанням серед доларових паперів країн, що розвиваються, вказує Bloomberg. 
  • Ухвалення пакета допомоги Україні на майже $61 млрд Палатою представників США вселило оптимізм в інвесторів, але великого попиту не було, адже ситуацію ускладнюють майбутні переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу України, цитує агентство Віктора Шабо, інвестиційного директора в Abrdn Plc з питань боргів ринків, що розвиваються. 
  • Вочевидь, оптимізм інвесторів доволі швидко вичерпався. Станом на 14:22 за Лондоном усі валютні облігації України пішли донизу, свідчать дані торгів, які Forbes надав фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. Так, майже всі українські цінні папери втратили в ціні від 3% до понад 6%. 
Валютні облігації України зросли на новині про допомогу США, але оптимізм швидко вичерпався /Фото 1

Контекст

Україна в серпні 2022 року домовилася про відстрочку на два роки погашення та виплат відсотків за 13 випусками суверенних єврооблігацій загальною номінальною вартістю $17,26 млрд та €2,25 млрд, а також перегляду умов щодо ВВП-варантів.

Тепер Україна та кредитори мають домовитись про умови реструктуризації паперів. Дедлайн – 1 серпня 2024 року, адже саме в цю дату має відбутися перший платіж України за зовнішніми боргами після відтермінування, про як вдалося домовитись у 2022-му.

Вже на початку травня Україна готова надіслати держателям єврооблігацій свій план із реструктуризації паперів на $20 млрд, повідомило агентство Reuters із посиланням на два джерела, знайомі із ситуацією. Це має стати відправною точкою для офіційних переговорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні