Категорія
Новини
Дата

«Вбивати атомну енергетику і випалювати оборонний сектор». У МЗС представили пропозиції для нових санкцій проти РФ

Україна закликала західних партнерів запровадити санкції проти компанії «Росатом», а також реформувати стелю цін на російську нафту, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes Ukraine

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Кулеби, в України є план санкцій, які можуть бути ефективними, і президент Володимир Зеленський його озвучив американському президенту Джо Байдену у Вашингтоні, а сам очільник МЗС представив його міністрам закордонних справ країн-партнерів.
  • «Треба «вбивати» російську атомну енергетику, безжально випалювати весь російський оборонний сектор, реформувати стелю цін на російську нафту, переводити на інший рівень жорсткості розмови з країнами, які сприяють Росії в обході санкцій», – сказав він. 
  • Зокрема, міністр наголосив на необхідності запровадження санкцій проти компанії «Росатом» і відмови від російського ядерного палива. 
  • Він нагадав, що компанія Westinghouse у співпраці з Міненерго зробили паливо, яке придатне для радянських типів реакторів, і таким чином всі країни можуть позбавитися залежності від російської атомної енергії. 
  • Очільник МЗС додав, що з Росією треба боротися не напівзаходами, а жорсткими повноцінними діями на всіх фронтах. «Інакше ми просто побачимо стабілізацію російської економіки», – пояснив він.
  • Усі згадані пропозиції озвучені західним партнерам. «Найближчий місяць побачимо, чи усвідомлюють вони цю проблему. Ми озвучили, що потрібен 12-й пакет санкцій, робота над ним зараз лише на стадії підготовки», – додав Кулеба.

Контекст

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля і зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі. Дані про торгівлю свідчать, що продажі російського ядерного палива й технологій за кордоном зросли більш ніж на 20% у 2022 році. 

«Росатом» контролює близько 30% світового ринку збагачення урану та 17% ринку реакторного палива. Російська держкорпорація могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, писало видання The Washington Post у січні. Україна закликала запровадити санкції проти компанії. «Росатом» тривалий час позиціонував себе як цивільну організацію, що експлуатує атомні електростанції в комерційних партнерствах по всьому світу, незважаючи на свою роль у розробці ядерної зброї для Росії.

Але війна Росії проти України показує, наскільки тісно компанія, до правління якої входять нинішні та колишні високопосадовці з російських служб безпеки, тісно повʼязана з її військово-промисловим комплексом і навіть війною в Україні. Після вторгнення Росії в Україну минулого року співробітники «Росатому» сприяли незаконному захопленню Москвою української Запорізької атомної електростанції.

9 лютого в Брюсселі президент Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. 

У червні Рада ЄС затвердила 11-й пакет санкцій проти Росії, цей пакет був покликаний забезпечити ще більш ефективне застосування та реалізацію обмежень блоку проти РФ.

У вересні Bloomberg із посиланням на джерела повідомляв, що нові антиросійські санкції, які можуть бути представлені вже у жовтні, ймовірно, включатимуть заборону на російські алмази та довгоочікувану пропозицію використати прибуток від заморожених активів центрального банку РФ для допомоги Києву.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні