ЄС може запровадити 12-й пакет санкцій проти Росії вже у жовтні. Bloomberg дізнався подробиці /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може запровадити 12-й пакет санкцій проти Росії вже у жовтні. Bloomberg дізнався подробиці

Getty Images

Нові антиросійські санкції, які можуть бути представлені вже наступного місяця, ймовірно, включатимуть заборону на російські алмази і довгоочікувану пропозицію використати прибуток від заморожених активів центрального банку РФ для допомоги Києву, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Група країн-членів, у тому числі Польща та країни Балтії, хоче піти ще далі, сказали джерела, і закликала до додаткових санкцій щодо СПГ та ІТ-послуг.
  • Група також закликала запровадити обмеження на ядерний сектор Росії. Але ці спроби вже неодноразово зустрічали опір, оскільки проти них виступає надто багато держав-членів, зазначило видання. 
  • Більш ранні спроби ввести санкції проти російського дорогоцінного каміння в Європі зустріли опір з боку провідних країн-імпортерів, таких як Бельгія, які стверджували, що проста заборона без глобальної угоди просто перемістить прибуткову торгівлю дорогоцінним камінням в інші місця. Механізм G7 спрямований на відстеження дорогоцінного каміння через кордони, а також на запровадження прямої заборони з 1 січня та непрямої заборони, яка вводитиметься поступово.
  • Новий пакет може зʼявитися в першій половині жовтня або бути оголошений під час саміту ЄС – США, запланованого на наступний місяць, дату якого наразі не встановлено.
  • Будь-який новий пакет, ймовірно, також включатиме подальші кроки з обмеження можливості Росії обійти санкції ЄС через треті країни, такі як Обʼєднані Арабські Емірати та Туреччина.
  • У рамках обговорень комісія найближчими тижнями висуне пропозиції щодо введення податку на непередбачені доходи від заморожених активів російського центрального банку, які генеруються в клірингових палатах, незважаючи на протидію з боку Європейського центрального банку.

Контекст

У червні Рада ЄС затвердила 11-й пакет санкцій проти Росії, цей пакет був покликаний забезпечити ще більш ефективне застосування та реалізацію обмежень блоку проти РФ.

Днями стало відомо, що країни G7 планують оголосити про заборону на російські алмази у найближчі 2-3 тижні, повідомив Reuters представник уряду Бельгії на умовах анонімності. Система набуде чинності у січні. Бельгійський Антверпен є найбільшим у світі центром торгівлі алмазами. Джерело додало, що Росія є найбільшим постачальником у світі, але за допомогою цієї системи РФ відсікають з ринку, залишаючи на найгіршому ринку з нижчими цінами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні