Категорія
Новини
Дата

Україна направила ноту до Єврокомісії через активізацію співпраці з РФ в атомній енергетиці

Україна направила Європейській комісії ноту стосовно реалізації «Росатомом» проєкту будівництва ядерних реакторів в Угорщині і очікує, що це рішення буде переглянуто, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, «Росатом» наражає на небезпеку ядерні об’єкти і є «частиною путінського режиму, підтримує терористичні дії».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Очікуємо, що попереднє рішення щодо реалізації «Росатомом» проєкту будівництва ядерних реакторів в Угорщині буде переглянуто», – написав він.
  • Шмигаль порушив це питання під час виступу на сесії, присвяченій Україні, в межах зустрічі Ради ОЕСР на міністерському рівні.
  • Він додав, що на тлі катастрофи на Каховській ГЕС та окупації Запорізької АЕС такі кроки «виглядають сюрреалістично».
  • Очільник уряду заявив про необхідність посилення санкцій проти Росії, зокрема в таких сферах, як атомна енергетика. 

Контекст

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі, пише Bloomberg. Дані про торгівлю свідчать, що продажі російського ядерного палива та технологій за кордоном зросли більш ніж на 20% у 2022 році. Закупівлі країн–членів Європейського Союзу досягли найвищого рівня за три роки. Від Єгипту та Ірану до Китаю та Індії цей бізнес РФ процвітає.

«Росатом» постачає приблизно пʼяту частину збагаченого урану, необхідного для 92 реакторів у США. У Європі на компанію покладаються комунальні підприємства, які виробляють електроенергію для 100 млн людей. 

The Washington Post писала, що держкорпорація «Росатом» могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива, Україна закликала Захід запровадити санкції проти компанії.

9 лютого в Брюсселі президент Володимир Зеленський закликав країни ЄС запровадити санкції проти російської атомної галузі. «Росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій. Є кроки, які ще мають бути зроблені», – сказав Зеленський.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Угорська атомна електростанція «Пакш» має чотири невеликі російські реактори ВВЕР-440 загальною потужністю близько 2000 МВт. Вона виробляє приблизно половину своєї електроенергії, а ядерне паливо станція отримує з Росії. Угода з РФ від 2014 року передбачає розширення АЕС «Пакш» двома реакторами ВВЕР російського виробництва потужністю 1,2 ГВт кожен.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні