Девід Кемерон /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія може позичити Україні заморожені російські активи під гарантію виплати репарацій

Девід Кемерон Фото Getty Images

Велика Британія може позичити Україні заморожені активи російського Центрального банку за умови, що РФ виплатить репарації Україні після закінчення війни. Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, передає The Guardian.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кемерон пропонує використати ці активи як гарантію виплати Росією репарацій. «Є можливість використати щось на кшталт синдикованого кредиту чи облігацій, які фактично використовують заморожені російські активи як гарантію, аби надати ці гроші українцям, знаючи, що ми їх повернемо, коли Росія виплатить репарації», – пояснив він. 
  • Як зазначило видання, цей план більш радикальний, ніж пропозиції, які обговорювалися в ЄС і передбачають передачу Україні лише прибутків від активів.
  • Кемерон уперше відкрито та детально говорить про цю пропозицію. Це, ймовірно, підкреслює політичну підтримку, яку план має в США, але не в ЄС, пише видання.

Контекст

Велика Британія від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну і станом на середину червня минулого року заморозила понад 18 млрд фунтів стерлінгів ($23 млрд) активів. Із них 13,7 млрд фунтів стерлінгів ($15,6 млрд) у формі резервів Центрального банку, які зберігаються у Великій Британії.

Напередодні газета Politico із посиланням на джерела повідомила, що США та ЄС не можуть домовитися про те, як використовувати заморожені російські активи через війну РФ проти України. Вашингтон наполягає на повній конфіскації, а країни ЄС пропонують використати лише доходи від активів. 

Постійні представники країн ЄС 29 січня підтримали план Єврокомісії виокремити доходи від заморожених активів РФ, щоб використати їх для відновлення України.

План Єврокомісії передбачає, що прибуток, отриманий Euroclear, реєструватиметься окремо і не виплачуватиметься як дивіденди акціонерам доти, доки країни ЄС одностайно не ухвалять рішення про встановлення фінансового внеску до бюджету, який має бути зібрано з цього чистого прибутку, щоб підтримати Україну.

Йдеться приблизно про €260 млрд суверенних активів, що перебувають у країнах G7, ЄС, Австралії. Вже вдалося ідентифікувати щонайменше дві третини цих коштів: у Бельгії та Люксембурзі знаходяться €210 млрд у фінансових установах Euroclear i Clear Street. Ще близько €50 млрд – у Франції й Німеччині, у США – від $5 млрд до $8 млрд. Ще кілька десятків у інших країнах G7 – Японії, Великій Британії, Швейцарії, Австралії та Канаді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні