Категорія
Новини
Дата

Велика Британія виділить 2 млрд фунтів стерлінгів на кредитування оборонних проєктів в Україні

1 хв читання

Володимир Зеленський, Рустем Умєров, Джон Гілі, Кір Стармер. Лондон, 19 липня 2024 року /Офіс президента України

Володимир Зеленський, Рустем Умєров, Джон Гілі, Кір Стармер. Лондон, 19 липня 2024 року Фото Офіс президента України

Велика Британія кредитуватиме українські оборонні проєкти. Йдеться, зокрема, про постачання й налагодження ремонту та часткового виробництва систем протиповітряної оборони, бронетехніки, боєприпасів. Відповідну угоду 19 липня у Лондоні, під час візиту президента Володимира Зеленського, підписали міністр оборони Рустем Умєров та міністр оборони Великої Британії Джон Гілі, повідомила пресслужба Офісу президента.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Угода передбачає, що британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на 2 млрд фунтів стерлінгів. Ця сума неостаточна й може бути збільшена в майбутньому. Термін погашення кредиту – 15 років.
  • Завдяки цьому до 2026 року Сили оборони України, зокрема, вдасться забезпечити системами протиповітряної оборони та засобами радіолокації та ураження, отримати технології та освоїти часткове виробництво стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок, бронетехніки західного зразка, зазначив Офіс президента.
  • До цього премʼєр-міністр Кір Стармер на зустрічі із Зеленським заявив, що Сполучене королівство подвоїть підтримку України. Як зазначає The Guardian, Стармер наголосив, що Україна має «непохитну підтримку Великої Британії» і що агресія РФ є «непрощенною і не може залишитися безкарною».

Контекст

У січні цього року президент Володимир Зеленський та тодішній премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Британія стала першою країною, з якою укладено таку угоду на виконання спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року.

Велика Британія наразі виділила Україні близько 13 млрд фунтів стерлінгів (понад $16 млрд) на військову, гуманітарну та економічну підтримку. Країна часто була першою серед тих, хто надавав важливу військову допомогу – від крилатих ракет Storm Shadow до ескадрильї танків Challenger 2. У квітні уряд Сполученого королівства оголосив, що Велика Британія відправить найбільшу в історії партію військової техніки, покликану допомогти відбити російське вторгнення на суші, морі та в повітрі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд