Категорія
Світ
Дата

Ситуація складніша, ніж у Блера у 1997 році. Яким коштом лейбористський уряд Кіра Стармера планує «лагодити» економіку Великої Британії? Розбір Bloomberg

3 хв читання

Кір Стармер Велика Британія лейбористи /Getty Images

Король Чарльз III (праворуч) та прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час аудієнції в Букінгемському палаці в Лондоні, 5 липня 2024 року Фото Getty Images

Прогнози справдилися, і лейбористи розгромили консерваторів на парламентських виборах у Великій Британії. На нового прем’єр-міністра країни Кіра Стармера лягає важкий тягар виправити проблеми Великої Британії – від перевантаженої системи охорони здоровʼя і нелегальних іммігрантів до зниження продуктивності та низького рівня приватних інвестицій. Bloomberg вдалося розвідати в анонімних джерел у Лейбористській партії про наступні кроки нового уряду. Forbes переказує головне з матеріалу

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

У спадок від Консервативної партії, яка була при владі у Великій Британії 14 років, лейбористам дісталася економіка, яка стагнує, система охорони здоровʼя, що не справляється із потоком пацієнтів, дірки у місцевих бюджетах і багато інших проблем. Видання Bloomberg поспілкувалося з наближеними до Лейбористської партії людьми. На умовах анонімності вони погодилися розповісти, що найближчим часом планують робити новий премʼєр Кір Стармер і його уряд.

Економіка та інвестиції – де взяти кошти

Одним із пріоритетів лейбористського уряду є покращення ситуації із приватними інвестиціями. Серед 31 країни в Організації економічного співробітництва та розвитку Велика Британія посідає 28-му сходинку за цим показником, зауважує Bloomberg. 

В іншому своєму матеріалі видання повідомляло про плани взяти урядові кредити для інвестування у британську промисловість, що має стимулювати до інвестицій приватний сектор. Як пояснила майбутня міністерка фінансів Рейчел Рівз, перша жінка в історії країни на цій посаді, буде створено національний інвестиційний фонд, а кожен вкладений у нього державою £1 залучить принаймні £3 приватного капіталу.

Саме приватні інвестиції Стармер і Рівз вважають головним джерелом фінансування національних інфраструктурних проєктів. Вони ж мають допомогти зі стимулюванням економічного зростання, яке повинно допомогти новому уряду «полагодити» державний сектор, який роками потерпав від недофінансування.

Джерела Bloomberg повідомили, що Рівз планує провести саміт інвесторів протягом перших 100 днів роботи нового уряду.

Лейбористи пообіцяли, що не скасують 100% знижку податку на капітальні інвестиції, яку ввели консерватори у 2023-му, і не підвищать корпоративний податок. 

Бідність, житлова криза і зарплати

Стандарти життя для пересічних британців нині нижчі, ніж були під час останніх парламентських виборів у 2019-му, повідомляє видання. Це сталося внаслідок того, що інфляція росте швидше за зарплати останні майже два роки. Все менше людей можуть собі дозволити власне житло у Великій Британії, яка є світовим лідером за безпритульностю. 

Розвʼязувати житлові проблеми в уряді Стармера буде Анджела Рейнер, майбутня віцепремʼєрка і міністерка із житлових питань, яка найближчими тижнями має оголосити про низку реформ з цього питання. Серед передвиборчих обіцянок Стармера було «будівництво 1,5 млн домівок протягом пʼяти років». 

Закони Рейнер також стосуватимуться реформування трудових прав. Серед них – перегляд мінімальної зарплати в країні, щоб вона враховувала поточну інфляцію і вартість життя (cost of living); заборона на трудові угоди без фіксованої кількості робочих годин; посилення влади профспілок.

Також вона запропонує закон, що заборонятиме власникам житла без встановлення провини орендарів виселяти їх. Зараз це можливо завдяки закону консерваторів, зазначено в іншій статті Bloomberg.

Новий прем’єр Великої Британії Кір Стармер Чарльз ІІІ парламентські вибори /Getty Images

Новий прем’єр Великої Британії Кір Стармер на традиційній аудієнції із британським монархом Чарльзом ІІІ після перемоги Лейбористської партії на виборах, 5 липня 2024 року Фото Getty Images

Енергетичні проєкти

Майбутній міністр енергетики Ед Мілібенд, ймовірно, найближчим часом оголосить про зняття заборони на будівництво нових наземних вітрових станцій, дізналася газета.

Крім того, планується заснування GB Energy, державної компанії енергетичних інвестицій, яка працюватиме із приватним сектором для пошуку інвестицій на проєкти енергетичної інфраструктури.

Система охорони здоровʼя

Майже 10% Великої Британії стоїть у черзі за послугами лікарів, станом на квітень 2024-го, наводить дані видання. Частково на це вплинув страйк молодших лікарів, який новий міністр охорони здоровʼя Вес Стрітінг планує завершити переговорами із профільною профспілкою.

Проблему черг до лікарів він хоче розв’язати, наростивши лікарняні штати, завдяки додатковим прийомам вечорами та у вихідні та залученню можливостей приватної медицини. 

Планується також реформа закону про ментальне здоровʼя і заборона «конверсійної терапії», яка має «вилікувати негетеросексуальність».  

Пенітенціарна система, злочинність і міграція

Bloomberg наводить слова президента Асоціації начальників вʼязниць, який повідомив про те, що вʼязниці Англії і Вельсу на межі колапсу. Попередні уряди не займалися будівництвом нових вʼязниць і розширенням старих, а збільшення кількості вʼязнів призвело до переповнення тюрем. Це змусило попередню владу випускати декого з увʼязнених раніше присудженого їм терміну. Про плани Стармера щодо цього в статті не повідомляється.

Але будуть законопроєкти, які передбачають збільшення кількості патрулів поліціянтів у районах і протидію антисоціальній поведінці, як-от жорсткіші вироки за напад на працівників магазинів.

Лейбористи планують закон щодо протидії бандам, які організовують незаконні перетини британського кордону, зазначає видання. Але і попередній закон торі про депортацію мігрантів лейбористи скасовувати не збираються.

Дипломатичні відносини

Американській газеті розповіли, що у Стармера є амбіції стати лідером на міжнародній арені у питаннях клімату, безпеки, оборони, а також захисником ліберальної демократії. Першою великою міжнародною подією для нього стане саміт НАТО у Вашингтоні, який стартує 9 липня. Там Стармер зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським. 

Майбутні очільники МЗС Девід Леммі та міноборони Джон Гілі вели переговори про те, щоб у найближчі місяці відвідати Україну, пише Bloomberg.

Стармер також сподівається на налагодження кращої оборонної та загальної співпраці із Європейським Союзом і отримання вигіднішої угоди про Брекзит.

Попри всі ідеї лейбористів, у них поки немає чіткого бачення, яким коштом вони фінансуватимуть загрозливий розрив у бюджетних витратах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд