ТРЦ Ocean Plaza /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

«Великі торгові центри – це вже минуле». Василь Хмельницький і Андрій Іванов не братимуть участь в аукціоні за ТРЦ Ocean Plaza

Shutterstock

Власник інвестиційної компанії Q Partners Андрій Іванов, який у вересні цього року викупив у свого бізнес-партнера Василя Хмельницького міноритарну долю ТРЦ Ocean Plaza, не має наміру брати участь у конкурсі з приватизації державної частки ТРЦ Ocean Plaza. «З огляду на ризики, повʼязані з війною, наразі така інвестиція виглядає недоцільною», – сказав він у коментарі Forbes. Таку ж заяву зробив засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький – колишній власник 33,35% акцій проблемного обʼєкта. «Великі торгові центри – це вже минуле», – говорить бізнесмен.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На початку жовтня в.о. голови Фонду держмайна Олександр Федоришин розповів Forbes, що ТРЦ Ocean Plaza хочуть продати щонайменше за 1,3 млрд грн. Серед потенційних покупців він назвав власника інвестиційної компанії Q Partners (управляє UDP) Андрія Іванова, у власності якого – 33,35% акцій. «Точно цікавиться інший акціонер», – розповів Федоришин.
  • У коментарі Forbes Андрій Іванов відповів, що не має такого наміру: «У вересні цього року я викупив у свого партнера Василя Хмельницького міноритарну долю ТРЦ Ocean Plaza відповідно до домовленості, яку ми уклали до початку повномасштабного вторгнення. Ця угода сягнула наших внутрішніх лімітів з інвестиційних ризиків. Тому я не маю наміру брати участь у конкурсі з приватизації державної частки ТРЦ Ocean Plaza. З огляду на ризики, повʼязані з війною, наразі така інвестиція виглядає недоцільною».
  • На питання, чи не планує він продати свою третину ТРЦ, відповів, що ні. Але «якщо будуть пропозиції щодо купівлі, як будь-який бізнес, будемо їх розглядати».
  • Заяву про те, що не має наміру брати участь в аукціоні, зробив також Василь Хмельницкий, засновник холдингу UFuture. «Інвестиції в «Оушен Плаза» були мені цікаві 15 років тому, це був унікальний інноваційний ТРЦ для України та прибутковий бізнес. Сьогодні світ рухається в онлайн-продажі та швидку адресну доставку товарів. Великі торгові центри – це вже минуле», – говорить бізнесмен. 
  • До того ж у вересні цього року були офіційно фіналізовані всі угоди з продажу частки ТРЦ Ocean Plaza давньому партнеру Андрію Іванову. «Декілька років тому я прийняв рішення вийти з частини бізнесів і продати Іванову свою частку в компанії UDP, – продовжує Хмельницький. Це стратегічне рішення зараз у процесі втілення, і продаж частки в Ocean Plaza – один із запланованих кроків».

Контекст

20 березня колегія суддів ВАКС задовольнила адміністративний позов Мінʼюсту до російського олігарха Аркадія Ротенберга. Його називають близьким другом Путіна і саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Суд вирішив стягнути в дохід держави частку у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», право на яку зареєстроване компаніями «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» (Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited) та «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited).

Також стягнуто частку у розмірі 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza), право на яку зареєстроване за ТОВ «Авангард-Віларті».

У червні Кабмін передав частку Ротенберга в Ocean Plaza Фонду держмайна і доручив приватизувати цей актив. Отримані кошти планують спрямувати до фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні