Категорія
Новини
Дата

Веревський викупив частину земельного банку «Кернел» за $210 млн. Компанія скорочує активи через блокаду експорту

Агропромислова група «Кернел» відмовилася від 134 000 га земельного банку та повʼязаної з ним інфраструктури та оборотного капіталу. Рада директорів прийняла таке рішення для зниження бізнес-ризиків та покращення ліквідності в умовах війни, пише «Інтерфакс-Україна». Активи будуть продані акціонеру та голові ради директорів Андрію Веревському за $210 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Причиною такого скорочення активів аграрна група вказує блокаду експорту з українських морських портів військовими кораблями країни-агресора РФ, що негативно впливає на фінансові показники агрохолдингу та створює ризики розпаду його рослинницького сегменту.
  • Ніхто з місцевих чи іноземних потенційних інвесторів не виявив інтересу до придбання цих активів через несприятливі перспективи агробізнесу в Україні у воєнний час, тому мажоритарій холдингу Андрій Веревський погодився виступити у ролі інвестора останньої інстанції для підтримки компанії в поточних обставинах, уклавши 26 квітня угоду з радою директорів «Кернела» про відчуження відповідних активів.
  • Винагорода, яка має бути виплачена покупцем компанії, становить $210 млн, йдеться у повідомленні агрохолдинга.

Контекст

Станом на липень 2021 року земельний банк «Кернела» складав 510 000 га.

Найбільший український виробник та експортер соняшникової олії агрохолдинг Kernel через війну має проблеми з реалізацією готової продукції. Наразі компанія вийшла лише 10% від довоєнних експортних показників, сказав в інтерв’ю CNN CEO Kernel Євген Осипов.

Наприкінці минулого року Веревський заявляв, що «Кернел» найближчими роками планує збільшити банк орендованих сільськогосподарських земель до 700 000 га. Новий план дій компанії «Кернел» на наступні пʼять років включає цілі щодо досягнення 6 млн т щорічної переробки насіння соняшника та 15 млн т експорту зерна з України, заявляв бізнесмен.

За друге півріччя 2022 фінансового року «Кернел» збільшив дохід на 42% порівняно з аналогічним періодом попереднього року – до $3,2 млрд, EBITDA – на 9%, до $608 млн та чистий прибуток – на 21% до $401 млн.

Андрій Веревський із часткою 39,28% є найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні