Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада спростила доступ аграріїв до оренди землі

Верховна Рада спростила доступ українських аграріїв до оренди земельних ділянок, а також дерегулювала деякі форми відносин між сільськогосподарськими виробниками та державою на час воєнного стану. Законопроєкт №7178 підтримали 337 народних депутатів, пише ЕП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ дозволяє районним військовим адміністраціям передавати в оренду на строк до року земельні ділянки с/г призначення у комунальній власності, землю с/г підприємств та кооперативів, невитребувані та нерозподілені ділянки тим аграріям, які захочуть їх обробляти.
  • РВА не зможуть стягувати плату за їх оренду більше ніж 8% від показника нормативної грошової оцінки таких ділянок. Крім того, на ділянках, що передаються, не повинно рости жодних посівів с/г культур.
  • Закон також дозволяє аграріям передавати на строк до одного року свою землю іншим агровиробникам, які забезпечені необхідними матеріально-технічними, фінансовими та трудовими ресурсами без реєстрації у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.
  • Через зупинку роботи Держземкадастру та Держреєстру прав на нерухоме майно через війну, аграрії повинні будуть реєструвати оренду земельних ділянок тільки у військових адміністраціях.
  • У 2022 році всі договори автоматично визнаються продовженими на один рік без волевиявлення сторін та без внесення відомостей про продовження договору.

Контекст

Раніше уряд озвучив план підтримки посівної кампанії. Держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов’язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності. Також аграріям будуть надаватись державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні