Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада запровадила пільги на ввезення енергетичного обладнання

1 хв читання

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкти №11258 та №11259 про скасування мита і ПДВ на ввезення в Україну енергетичного обладнання. Про це повідомили народні депутати, голова податкового комітету Данило Гетманцев і заступник голови комітету Ярослав Железняк.

Ситуація в енергетиці України залишається складною. В енергосистемі є значний дефіцит генеруючих потужностей через масовані ворожі атаки з весни цього року. Потреби у відновленні оцінюються у десятки мільярдів доларів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Пільги на ввезення запроваджуються для електрогенераторного обладнання, обладнання для вітро- та сонячної генерації, акумуляторів (крім акумуляторів малої потужності).
  • Також ухвалені закони скасовують податкові та митні збори на ввезення обладнання для протимінної діяльності та виготовлення засобів протидії технічним розвідкам.
  • Коди товарів підібрані так, щоб не зашкодити, а навпаки допомогти вітчизняним товаровиробникам, заявляв Гетманцев.

Контекст

У червні Україна витратила на електрику з Європи $79 млн – удвічі більше, ніж у травні. У перші дні липня імпорт досягнув максимуму від технічної можливості. Що заважає збільшити імпорт та чи допоможе в цьому ініціатива премʼєр-міністра Польщі Дональда Туска постачати в Україну енергію з польських ТЕС – у матеріалі Forbes Ukraine.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Український бізнес активно інвестує у газові електростанції. УЗ, «Епіцентр», «Біосфера», «Західнадрасервіс», «Нова пошта» і решта вкладають мільйони доларів у автономність. Чи зможуть виробники задовольнити наростаючий попит з України, звідки залучати інженерів для встановлення технологічного обладнання та яка ціна питання, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд