Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада затвердила санкції проти всіх фінансових установ Росії

Верховна Рада схвалила запровадження економічних санкцій проти всіх російських фінансових установ. Відповідну постанову про затвердження указу президента Володимира Зеленського проголосували 325 народних депутатів, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Згідно з текстом документа, санкції запроваджуються на 50 років. Вони стосуються всіх зареєстрованих або які мають місцезнаходження в РФ банків, включно з Центральним банком РФ, страхових компаній та інших небанківських фінансових установ.
  • Санкції включають: зупинення операцій з активами, що належать фінустановам РФ; заборону встановлення та підтримання ділових відносин, зокрема кореспондентських; заборону вчинення правочинів із фінустановами РФ.
  • Також передбачена заборона на купівлю цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження (зокрема безоплатного) цінних паперів на користь держави України.
  • Крім того, серед санкцій – зупинення виконання економічних і фінансових зобовʼязань на користь російських фінустанов, зокрема щодо перерахування дивідендів, відсотків та інших виплат за залученими в Україну активами.
  • Передбачені й зупинення інвестицій на користь цих фінустанов, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (включно з переказами, здійсненням розрахунків і видачею готівки), емітованих фінустановами РФ.
  • Документом встановлено заборону зарахування коштів клієнтів – фізичних та юридичних осіб, а також анулювання реєстрації й заборону нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова РФ, та її учасників, а також учасників фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

Контекст

Раніше президент Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ про запровадження санкцій проти керівництва найбільших російських банків. Також цим рішенням оновлено санкції проти ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС». Санкції діятимуть упродовж 10 років. Вони, зокрема, передбачають блокування активів, повне припинення торгових операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних і фінансових зобовʼязань, анулювання чи зупинення ліцензій та інших дозволів на діяльність в Україні, позбавлення державних нагород України.

Зокрема, серед підсанкційних осіб старший віцепрезидент Сбєрбанку Олександр Базаров, колишній міністр фінансів, голова правління банку «ФК Открытие» Михайло Задорнов, президент Альфа-банку Олег Сисуєв.

«Санкції – проти керівників банків, які працюють на російський військово-промисловий комплекс, обслуговують окупаційні війська тощо. Важливим також є оновлення санкцій проти Московської біржі. Адже відтепер відповідно чинних змін до закону «Про санкції» блокування активів ММВБ-РТС поширюється на активи, якими біржа розпоряджається опосередковано», – зазначила віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні