Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада затвердила санкції проти всіх фінансових установ Росії

2 хв читання

Верховна Рада схвалила запровадження економічних санкцій проти всіх російських фінансових установ. Відповідну постанову про затвердження указу президента Володимира Зеленського проголосували 325 народних депутатів, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram

Ключові факти

  • Згідно з текстом документа, санкції запроваджуються на 50 років. Вони стосуються всіх зареєстрованих або які мають місцезнаходження в РФ банків, включно з Центральним банком РФ, страхових компаній та інших небанківських фінансових установ.
  • Санкції включають: зупинення операцій з активами, що належать фінустановам РФ; заборону встановлення та підтримання ділових відносин, зокрема кореспондентських; заборону вчинення правочинів із фінустановами РФ.
  • Також передбачена заборона на купівлю цінних паперів та інших фінансових інструментів, емітентами яких є фінустанови РФ, за винятком відчуження (зокрема безоплатного) цінних паперів на користь держави України.
  • Крім того, серед санкцій – зупинення виконання економічних і фінансових зобовʼязань на користь російських фінустанов, зокрема щодо перерахування дивідендів, відсотків та інших виплат за залученими в Україну активами.
  • Передбачені й зупинення інвестицій на користь цих фінустанов, зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (включно з переказами, здійсненням розрахунків і видачею готівки), емітованих фінустановами РФ.
  • Документом встановлено заборону зарахування коштів клієнтів – фізичних та юридичних осіб, а також анулювання реєстрації й заборону нових реєстрацій Нацбанком міжнародної платіжної системи, оператором якої є фінустанова РФ, та її учасників, а також учасників фінустанови РФ міжнародної платіжної системи, оператором якої є резидент України.

Контекст

Раніше президент Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ про запровадження санкцій проти керівництва найбільших російських банків. Також цим рішенням оновлено санкції проти ПАТ «Московська біржа ММВБ-РТС». Санкції діятимуть упродовж 10 років. Вони, зокрема, передбачають блокування активів, повне припинення торгових операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних і фінансових зобовʼязань, анулювання чи зупинення ліцензій та інших дозволів на діяльність в Україні, позбавлення державних нагород України.

Зокрема, серед підсанкційних осіб старший віцепрезидент Сбєрбанку Олександр Базаров, колишній міністр фінансів, голова правління банку «ФК Открытие» Михайло Задорнов, президент Альфа-банку Олег Сисуєв.

«Санкції – проти керівників банків, які працюють на російський військово-промисловий комплекс, обслуговують окупаційні війська тощо. Важливим також є оновлення санкцій проти Московської біржі. Адже відтепер відповідно чинних змін до закону «Про санкції» блокування активів ММВБ-РТС поширюється на активи, якими біржа розпоряджається опосередковано», – зазначила віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні