Дональд Трамп /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верховний суд у Колорадо заборонив Дональду Трампу брати участь у виборах

Дональд Трамп Фото Getty Images

Верховний суд штату Колорадо постановив, що Дональд Трамп не має права обіймати посаду президента США через його дії, спрямовані на підбурювання до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року, пише Bloomberg.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Висування кандидатури колишнього президента Дональда Трампа на праймеріз штату наступного року заборонено з конституційних підстав, йдеться у постанові суду.
  • За рішенням суду, Трамп не має права обіймати посаду президента відповідно до третього розділу 14-ї поправки до Конституції США.
  • Суд відклав рішення до 4 січня, тому Трамп може подати апеляцію до Верховного суду. Якщо він це зробить, його імʼя залишатиметься у бюлетені доти, доки судді розглянуть апеляцію.
  • Виборча комісія штату Колорадо заявила, що питання має бути вирішене до 5 січня, коли спливає термін складання списку кандидатів на праймеріз Республіканської партії.
  • Передвиборчий штаб Трампа заявив, що швидко подасть апеляцію на рішення Верховного суду штату Колорадо.

Контекст

Аналогічні справи щодо Трампа також порушено в інших штатах, але жодному з них не вдалося виключити імʼя експрезидента з виборчих бюлетенів.

У ході передвиборчої кампанії Трамп критикував судові позови і стверджував, що вони є спробою використати суди, щоб перешкодити йому повернутися до Білого дому.

На початку грудня WSJ опублікувало результати національного опитування щодо президентських виборів у США 2024 року. Вони свідчать, що Дональд Трамп випереджає Джо Байдена на чотири пункти – 47% проти 43%.

6 січня 2021-го Конгрес США збирався затвердити результати голосування на виборах 2020 року, за підсумками яких пост президента дістався Джо Байдену. В той день у Вашингтоні зібралися на акцію протесту прихильники Трампа. Частина демонстрантів прорвалася до будівлі Конгресу та зірвала засідання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні