Мобілізація, «Метінвест» /Артем Галкін для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

Нові правила бронювання персоналу мають стимулювати зростання бізнесу – СЕО «Метінвест»

Чинні правила мобілізації працівників не дозволяють «Метінвесту» нарощувати виробництво Фото Артем Галкін для Forbes Ukraine

Чинні правила мобілізації працівників не дозволяють Групі «Метінвест», найбільшій приватній компанії України, нарощувати виробництво, що могло б підтримувати економіку, повідомив гендиректор компанії Юрій Риженков на Саміті експортерів Forbes «Made in Ukraine». Також серед ключових проблем він назвав проблеми з логістикою та валютні обмеження.

Ключові факти

  • «Від держави нам потрібно більш прозорі правила бронювання, які б стимулювали зростання бізнесу, а не тільки відтік кадрів в Сили оборони», – пояснив Риженков. 
  • За його словами, «Метінвест» є одним із найбільших донорів Сил оборони України, усі працівники групи зареєстровані у військкоматах та пройшли військово-лікарські комісії (ВЛК). Це не дозволяє компанії збільшувати кількість співробітників та нарощувати виробництва, пояснив Риженков.
  • Також серед основних перешкод для роботи групи він назвав проблеми з логістикою та чинні валютні обмеження. 
  • Відкриття українського морського коридору мало величезне значення для роботи «Метінвесту», зазначив гендиректор групи, але над логістикою ще потрібно багато працювати. Зокрема, над розшивкою вузьких місць: робота «Укрзалізниці», мости, робота портів, яку ще можливо багато в чому поліпшити, перелічив СЕО «Метінвесту».   
  • Валютна лібералізація потрібна українському бізнесу, щоб продовжувати інвестувати в Україну, пояснив він. «Якщо ми не шукатимемо способи повертати інвестиції, то не зможемо й залучати їх в Україну», – додав Риженков. 

Контекст

У 2023-му Група «Метінвест» отримала $7,4 млрд виторгу проти $8,3 млрд у 2022-му. Чистий збиток скоротився у 10 разів, до $194 млн.

Чистий збиток Групи Metinvest B.V. у 2022 році сягнув майже $2,2 млрд – проти прибутку в понад $4,7 млрд у 2021 році. Виторг зменшився до $8,3 млрд – в 2,2 раза, а показник EBITDA – у 3,4 раза, до $1,8 млрд. Кількість працівників на підприємствах групи скоротилась за рік на 13 000 – з 87 000 до 74 000.

За підсумками 2023 року, «Метінвест» скоротила виробництво чавуну та сталі на 36%, до 1,7 млн т, і на 31%, до 2 млн т відповідно проти 2022 року.

У 2023 році Група «Метінвест» скоротила виробництво готової продукції на 18%, до 2,2 млн т, проти 2022 року. 

Виробництво плоского прокату знизилося на 36%, до 1,1 млн т, через зупинку маріупольських комбінатів з кінця лютого 2022 року. Виробництво довгого прокату збільшилось на 17%, до майже 1,2 млн т, завдяки стабілізації виробництва заготовки на «Каметсталі» та нормалізації поставок на Promet Steel в Болгарії. 

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію Групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалося до 40% залізорудної сировини з гірничо-збагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть її продавали в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції. «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд.

Зараз українські підприємства «Метінвест», окрім тих, які розташовані у Маріуполі та Авдіївці, продовжують працювати з різним рівнем завантаження, враховуючи фактори безпеки, наявність персоналу, забезпечення електропостачання, а також логістичні та економічні чинники, зазначили в компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні