Категорія
Новини
Дата

Відень очолив рейтинг найкращих міст для проживання, Київ – в останній десятці

Другий рік поспіль столиця Австрії – Відень – визнана найпридатнішим для життя містом світу за цілою низкою показників /Shutterstock

Другий рік поспіль столиця Австрії – Відень – визнана найпридатнішим для життя містом світу за цілою низкою показників Фото Shutterstock

Другий рік поспіль столиця Австрії – Відень – визнана найпридатнішим для життя містом світу за цілою низкою показників, а Київ потрапив до останньої десятки, про це свідчить звіт щодо Глобального індексу життєздатності 2023 року від Economist Intelligence Unit (EIU). Під час складання рейтингу враховували показники стабільності, охорони здоровʼя, культури, навколишнього середовища та освіти.

Ключові факти

  • Згідно з оприлюдненими даними, Глобальний індекс життєздатності EIU досяг 15-річного максимуму.
  • Середній бал індексу наразі досяг 76,2 зі 100, порівняно з 73,2 рік тому. Показники охорони здоровʼя покращилися найбільше, менший приріст зафіксовано в освіті, культурі та розвагах, а також інфраструктурі. 
  • Показник стабільності зазнав незначного зниження, через цивільні заворушення у багатьох містах на тлі кризи вартості життя, а також сплеск злочинності в деяких містах.
  • Відень знову був визнаний найпридатнішим для життя містом у світі. Австрійська столиця опустилася в рейтингу 2021 року під час пандемії, але знову піднялася на перше місце 2022-го. Цього року Відень зберіг першість завдяки поєднанню стабільності, гарної інфраструктури, якісної освіти та охорони здоровʼя, а також великої кількості культурних подій і розваг.
  • Визначні памʼятки допомогли Копенгагену (Данія) зберегти позицію на другому місці порівняно з минулим роком. Мельбурн і Сідней (Австралія), які зараз займають третє та четверте місця, піднялися та посіли місця, на які минулого року претендували західноєвропейські міста. На пʼятому місці – Ванкувер (Канада).
  • Водночас в останню десятку рейтингу потрапила українська столиця, Київ посів 165-те місце. На останньому, 173-му місці – сирійський Дамаск, пише Bloomberg.

Контекст

Нью-Йорк розділив з Лондоном першу позицію в рейтингу основних світових фінансових центрів, пишуть Bloomberg і Financial Times із посиланням на дослідження місцевої адміністрації – Корпорації лондонського Сіті. Британська столиця втрачає свою привабливість і як біржовий центр, і як місто для старту бізнесу.

За 2022 рік, Лондон отримав лише один рейтинговий бал, у той час як Нью-Йорк додав два бали. Франкфурт і Париж також покращили позиції – три й два бали відповідно. Дослідження містить 95 критеріїв, які окреслюють конкурентоздатність ключових фінансових центрів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні