Лідером рейтингу став Київ, який піднявся з четвертої позиції. Запорука успіху – найвищі в країні ділова активність та купівельна спроможність населення. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Forbes оновив рейтинг кращих міст для ведення бізнесу в Україні. Змінився лідер

Лідером рейтингу став Київ, який піднявся з четвертої позиції. Запорука успіху – найвищі в країні ділова активність та купівельна спроможність населення. Фото Shutterstock

Рейтинг Forbes «Найкращі міста для ведення бізнесу» складено на основі 10 груп критеріїв. Цьогоріч, напередодні погіршення епідеміологічної ситуації, в рейтингу додатково оцінено готовність міст до наступної хвилі пандемії. Інші критерії залишилися незмінними з минулого року: прозорість міської влади, ділова активність, регіональний рейтинг Doing Business, купівельна спроможність, транспортне сполучення, безпека, освіта, міграційна привабливість та екологічна ситуація.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

  • Лідером рейтингу став Київ, який піднявся з четвертої позиції. Запорука успіху – найвищі в країні ділова активність та купівельна спроможність населення. Не завадило навіть зниження міграційної привабливості: передмістя забудовується набагато інтенсивніше, ніж столиця.
  • Торішній лідер, Івано-Франківськ, опустився на четверту сходинку. Місто істотно втратило в умовах прозорості місцевої влади і регіональному рейтингу Doing Business, а також слабко проявило себе під час пандемії. Крім рокіровки Києва та Івано-Франківська, інших змін у верхній частині таблиці немає. 
  • Найбільшу позитивну динаміку показав Ірпінь, що піднявся на сьоме місце з 13-го. На п’ять місць у рейтингу піднялися Біла Церква та Кременчук. Найгірша динаміка у Кам’янця-Подільського, який опустився відразу на вісім позицій – до рівня міст прифронтової зони.
  • Дев’ять з числа найбільших міст України мають інвестиційний рейтинг, 22 – спекулятивний, сім – депресивний.
  • Додалися зміни і в методологію рейтингу: цього року врахували показник готовності до пандемії. Довелося врахувати й те, що Держстат тепер звітує про показники субнаціонального рівня з урахуванням нового адміністративно-територіального поділу, тому в деяких випадках доступні показники не міст, а районів. Як і раніше, оцінювалися всі міста з населенням понад 90 000 людей на контрольованій частині України.  

Повний рейтинг та методологія рейтингу міст для ведення бізнесу доступний за посиланням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні