Категорія
Новини
Дата

Виробника вівсяного молока Oatly оцінили у понад $10 млрд за підсумком IPO. Торік інвесторами компанії стали Опра Вінфрі і Наталі Портман

1 хв читання

Шведський виробник вівсяного молока Oatly Group вийшов на біржу шляхом первинного публічного розміщення акцій. Компанію оцінили у $17 за акцію, що означає вартість у понад $10 млрд, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • У ході IPO Oatly залучив $1,43 млрд, продавши приблизно 84,4 млн депозитарних акцій.
  • Компанія планувала зібрати від $1,27 млрд до $1,43 млрд.
  • Торгуватися на Nasdaq Oatly почне під тікером OTLY.
  • Організаторами IPO стали банки Morgan Stanley, J.P. Morgan і Credit Suisse.

Довідка

Oatly називає себе найбільшим в світі виробником напоїв на основі вівсяного молока. Компанію засновано 1994 року, вона розташована в шведському місті Мальме. У липні 2020 року інвесторами Oatly стали телеведуча Опра Вінфрі, актриса Наталі Портман, репер Jay-Z і американський фонд Blackstone Group. Тоді стартап залучив $200 млн при оцінці в $2 млрд.

Контекст

Популярність вівсяного молока останнім часом різко зросла через прагнення споживачів перейти на рослинну їжу. Намагаючись не відставати від тренду, швейцарський виробник харчових продуктів Nestle створив бренд рослинного молока під назвою Wunda. Ще один великий виробник Danone також продає альтернативи молочним продуктам під брендом Alpro.

Проте Oatly залишається збитковим – 2020 року компанія отримала чистий збиток у $60,4 млн, а попереднього – $35,6 млн. Водночас істотно зростають доходи. У 2020-му компанія збільшила продажі більш ніж удвічі, до $421,4 млн із $204 млн роком раніше.

Високі оцінки під час IPO є обнадійливим знаком для Oatly. Особливо тому, що фондовий ринок знизився через побоювання інфляції, а інвестори все частіше уникають компаній, які лише стають публічними. Минулого тижня як мінімум три компанії відклали свої IPO через нестабільність на фондовому ринку. У середу акції компанії Squarespace Inc., що займається розробкою веб-сайтів, дебютували на Нью-Йоркській фондовій біржі на рівні, набагато нижчому від їхнього останнього раунду фінансування, а потім продовжили падіння. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні