Категорія
Новини
Дата

Виробництво на «Вінницяпобутхім» може зупинитися на пів року. Причина – позов Мін’юсту про націоналізацію

1 хв читання

Виробник побутової хімії і засобів особистої гігієни «Вінницяпобутхім» може зупинити роботу приблизно на шість місяців, якщо Вищий антикорупційний суд задовольнить позов Міністерства юстиції про його націоналізацію, йдеться у повідомленні АРМА. Керівництво агентства провело зустріч з управителем заводу – ТОВ «Крайтекс-сервіс» Руслана Шостака і Валерія Кіптика.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У понеділок, 24 червня, мав відбутися розгляд позову Мінʼюсту до ВАКС про застосування санкції до російського АТ «Невская косметика», якому досі офіційно належить завод.
  • Однак розгляд цього позову було перенесено.
  • Представники ТОВ «Крайтекс-сервіс» заявили, що наразі в штаті підприємства числиться більше 100 осіб. Зазначається, що задоволення позову Міністерства юстиції «призведе до зупинення виробництва та втрати робочих місць».
  • Зокрема, виконання рішення ВАКС, визначення способу подальшого розпорядження вже державним активам, підготовка та проведення аукціону призведе до зупинки виробництва на строк близько пів року.
  • Сторони обговорили проблемні питання, повʼязані із припиненням управління активами у разі їх стягнення в дохід держави.
  • Зазначається, що зупинення існуючого договору управління створить не лише фактичну зупинку підприємства, але й фактично запуск управління по новому колу.
  • АРМА повідомило, що питання управління активами у період між набранням чинності рішення ВАКС та в подальшому, оголошення переможця аукціону, потребує вирішення.

Контекст

«Невская косметика» придбала «Вінницяпобутхім» у її топменеджменту у 2006 році. За даними російського «Коммерсанта», купівля підприємства обійшлася компанії не менш ніж у $5 млн.

В останні роки перед повномасштабним вторгненням у «Вінницяпобутхім» справи йшли не дуже добре, писав Forbes Ukraine у липні 2022 року. За даними ProConsulting, якщо 2019 року частка «Вінницяпобутхім» на українському ринку становила 10%, то у 2021-му – 5%. 

У липні 2022 року активи ПрАТ «Вінницяпобутхім» арештували та передали в управління АРМА. Зокрема, під арешт потрапили земельні ділянки і торговельні марки, власником яких є «Невская косметика»: «Ушастый нянь», «Лотос», «Ворсинка», «Мистер Чистер», ВПХ, «Макс», Index, NC, NevskayaNCCosmetika, кошти на рахунках.

За результатами конкурсного відбору управителем активів підприємства, яке простоювало протягом 18 місяців, стало TOB «Крайтекс-Сервіс», яке належить Руслану Шостаку і Валерію Кіптику

У липні 2023 року «Крайтекс-Сервіс» відновила виробництво на «Вінницяпобутхім» лінійки засобів для чищення. У його відновлення компанія планує інвестувати 400 млн грн, розповідав Forbes Ukraine директор «Крайтекс-Сервіс» Сергій Зайков.

У червні 2024-го Міністерство юстиції України ініціювало передачу «Вінницяпобутхім» у власність держави.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд