Категорія
Новини
Дата

Витік секретних документів США міг статися через працівника військової бази, який ділився даними на платформі Discord – WP

Відповідальним за масовий витік урядових секретів США, який викрив шпигунство за союзниками і розкрив похмурі перспективи війни в Україні, може бути співробітник військової бази, який поділився документами зі своїми товаришами на сервері Discord, пише The Washington Post.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними видання, чоловік є «молодим харизматичним ентузіастом зброї». У 2020 році він разом із ще приблизно 20 людьми, які полюбляють зброю і військове спорядження, сформував закритий клуб на Discord, популярній серед геймерів онлайн-платформі. 
  • Два учасники групи повідомили WP на умовах анонімності, що знають справжнє імʼя OG, а також штат, у якому він живе та працює, але відмовилися ділитися цією інформацією, поки ФБР шукає джерело витоків. За словами одного зі співрозмовників, вік OG приблизно 25 років.
  • Розслідування знаходиться на ранній стадії, і Пентагон організував власну внутрішню перевірку. У заяві Discord сказано, що платформа співпрацює з правоохоронними органами.
  • Минулого року людина, яку деякі називають OG, опублікувала повідомлення, наповнене дивними акронімами та жаргоном. OG стверджував, що знає секрети, які уряд приховував від простих людей.
  • OG почав оприлюднювати повідомлення регулярно протягом кількох місяців. Один зі співрозмовників видання каже, що це були майже дослівні стенограми секретних розвідувальних документів, які, за словами OG, він приніс додому зі своєї роботи на військовій базі.
  • OG стверджував, що він провів принаймні частину свого дня в обʼєкті, що охороняється, де заборонені стільникові телефони та інші електронні пристрої, які можуть бути використані для документування секретної інформації, що зберігається в урядових компʼютерних мережах або роздруковується з принтерів. 
  • Він анотував деякі з надрукованих документів, сказав член групи на Discord, перекладаючи таємну мову розвідки для непосвячених, наприклад, пояснюючи, що NOFORN означало, що інформація в документі була настільки конфіденційною, що її не можна було передавати іноземним громадянам.
  • OG сказав групі, що годинами працював над упорядкуванням секретних документів, щоб поділитися ними зі своїми товаришами на сервері Discord. 
  • Починаючи з кінця минулого року OG став ділитися кількома документами на тиждень, розміщуючи їх фото.

Контекст

Минулого тижня в соціальних мережах опубліковано секретні військові документи, в яких детально описано плани США та НАТО щодо розбудови Збройних сил України перед запланованим контрнаступом, пише The New York Times із посиланням на високопосадовців адміністрації Байдена.

У документах не наводяться конкретні бойові плани, наприклад як, коли та де Україна має намір розпочати наступ, який, за словами американських офіційних осіб, ймовірно, відбудеться наступного місяця або близько того. 

Аналітики заявили у пʼятницю, 7 квітня, що може бути важко оцінити вплив розкриття документів на бойові дії на передовій зараз і найближчими місяцями. 

Україна вже змінила деякі військові плани через витік американських секретних документів. Про це пише CNN з посиланням на джерело, близьке до Офісу президента України. У Міноборони США заявили, що перевіряють достовірність злитих документів. Опубліковані файли свідчать про те, що США шпигують не лише за ймовірними противниками, а й за союзниками. 

Також документи розкривають можливі плани США та НАТО щодо нарощування Збройних сил України перед запланованим контрнаступом. Натомість частина цих документів була відредагована. В Офісі президента України назвали ці матеріали «фотошопом». Радник голови ОП Михайло Подоляк у дописі в Twitter зазначив, що документи опубліковані не в оригінальному вигляді й ніяк не вплинуть на майбутні події.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні