Категорія
Новини
Дата

Витрати на війну розʼїдають російський бюджет, влада приховує третину видатків – Bloomberg

Росія приховує третину своїх бюджетних видатків, що є доказом того, як рік війни проти України змінив державні фінанси та економічні пріоритети, пише Bloomberg. За даними Міністерства фінансів РФ, секретні чи невказані витрати до 24 березня зросли до 2,4 трлн руб. ($31 млрд), що більш ніж удвічі перевищує рівень у минулому році. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Плани на 2023 рік передбачали секретну частку бюджету майже у чверть, показують розрахунки Bloomberg.
  • Збільшення секретних витрат свідчить про зростання витрат, повʼязаних із війною, вважає економістка Олександра Сусліна. «Логічно припустити, що туди включені витрати на нові території», – сказала вона, маючи на увазі тимчасово окуповані частини східної та південної України.
  • Оскільки витрати на збройні сили Росії різко зростають, оборона – разом із відповідною категорією національної безпеки – тепер поступається лише державним соціальним програмам із частки витрат.
Витрати на війну розʼїдають російський бюджет, влада приховує третину видатків – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Секретність говорить про масштаби фінансових зобовʼязань, повʼязаних із військовими зусиллями, які, як обіцяв Путін, не матимуть «обмежень». Таємні витрати раніше досягли піку близько 21% у 2015-му, через рік після анексії Росією Криму.
  • «Зростання витрат зумовлене закупівлями військової техніки, зарплатами мобілізованим росіянам та прагненням завершити деякі знакові інфраструктурні проєкти до кінця поточного президентського терміну в березні наступного року», – заявив економіст Олександр Ісаков.
  • Витрати на «національну оборону» на 24 березня досягли 531 млрд руб., збільшившись удвічі порівняно з минулим роком, ще 379 млрд руб. було витрачено на забезпечення безпеки та правопорядку.
  • Відповідно до цифр, категорії освіти та охорони здоровʼя показують невелике зростання порівняно з попереднім роком, тоді як витрати на економіку та соціальні програми залишаються на тому самому рівні за той самий період.
  •  Bloomberg Economics прогнозує, що цього року дефіцит федерального бюджету РФ становитиме 3–4% ВВП.

Контекст

В січні у Росії надходження від нафти та газу впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998 року, писав Bloomberg.

В окремій заяві російський Мінфін повідомив, що у січні він продав 3,6 т золота, а також 2,3 млрд юанів із суверенного фонду добробуту, щоб покрити дефіцит. Більшість міжнародних резервів Росії заморожено міжнародними санкціями. 

Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Дефіцит російського бюджету досяг 2,58 трлн руб. ($34 млрд) при видатках у розмірі 5,74 трлн руб., повідомив Мінфін РФ. Водночас витрати у лютому знизилися з січневих 3,12 трлн руб., пише Bloomberg. Неенергетичні доходи знизилися на 9%, що менше, ніж падіння на 28% у січні. Bloomberg Economics очікує, що цього року дефіцит федерального бюджету становитиме 3–4% ВВП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні