Категорія
Новини
Дата

Держбюджет-2023 розрахований так, що війна триватиме весь рік – міністр фінансів

Війна з Росією може продовжуватись весь наступний рік, тому уряд запланував державний бюджет на 2023 рік так, щоб фінансувати воєнну кампанію весь рік. Про це сказав в інтерв'ю Lb.ua міністр фінансів Сергій Марченко. Forbes вибрав найголовніше.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми вважаємо, що наступного року Росія буде продовжувати війну проти України і нам потрібні кошти для продовження воєнної кампанії на весь рік, сказав Марченко. За його словами, у випадку покращення ситуації ці кошти можуть бути спрямовані на відновлення, заявив міністр. 
  • Для Мінфіну важливо зберегти щомісячний рівень дефіциту бюджету $3-4 млрд. «Перший квартал 2023 року має дуже важливе значення, тому що в цей період традиційно низькі доходи, але великі виплати, зазначив міністр. – І він буде досить непростим». Проте міністр вважає, що країна має можливості забезпечити надходження зовнішньої допомоги. «Ті сигнали, які ми отримали від Сполучених Штатів Америки, ЄС, свідчать, що вони не залишать нас на самоті», – запевняє Марченко.
  • Щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом, міністр зазначив, що «є конструктивний діалог». «Ключове для нас – це зараз отримати повноцінну програму фінансування і запрацювати, – наголосив Марченко. – Для початку це буде моніторингова програма».
  • За словами міністра, базою для програми фінансування МВФ можуть бути структурні реформи, що не до кінця реалізовані: антикорупційна, судова реформа, реформа в енергетиці тощо.
  • Потрібні будуть додаткові кошти на відновлення втрачених об’єктів критичної інфраструктури, сказав міністр. За оцінкою міністра енергетики, голови «Укренерго», руйнування енергетичної інфраструктури становить до 40%.
  • Пошкодження енергетичної інфраструктури впливатиме на економічну динаміку, прогнозує Марченко. Це буде стримувати повернення людей в Україну і впливатиме на активність бізнесу, який в умовах блекауту вимушений коригувати в бік зменшення робочі години.
  • Через ці фактори під час підготовки проєкту бюджету до другого читання Мінекономіки переглянуло свій прогноз на 2023 рік у більш консервативний бік – показник реального зростання ВВП скоригували з 4,6% до 3,2%.

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків іде на армію. Уряд зупиняє всі капвидатки й інвестпрограми, але не зменшує, ба навіть трохи збільшує соціальні видатки. Абсолютний рекорд перерозподілу – 78%. Уряд декларує наміри радикально зменшити роль держави після закінчення війни. Але базовий прогноз на 2023 рік передбачає показник перерозподілу близько 60%.

31 жовтня уряд схвалив проєкт держбюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів і скоригованих макропоказників. Незмінним залишився загальний ресурс на національну безпеку і оборону – 1 трлн 141,1 млрд грн, або 18,2% ВВП, повідомили в Мінфіні. 

Прогнозований дефіцит держбюджету-2023 становить понад 20% ВВП. Уряд врахував скоригований прогноз зростання ВВП на 2023 рік до 3,2% (замість попереднього прогнозу в 4,6%) з урахуванням збереження високих безпекових ризиків, а також ризиків продовження атак на об’єкти енергетичної системи України й інші об’єкти критичної інфраструктури України. 

Натомість прогноз інфляції зменшився з 30% до 28%. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам дохідну частину держбюджету запропоновано збільшити на понад 50 млрд грн. Так, доходи держбюджету-2023 передбачено у сумі 1,3 трлн грн.

Видатки становитимуть 2,6 трлн грн, що на 66,8 млрд грн більше, ніж в проєкті, представленому до першого читання. Зокрема, збільшено обсяги видатків на виплату пенсій (на 38,9 млрд грн – до 271,9 млрд грн), Фонду ліквідації наслідків збройної агресії (на 16,1 млрд грн – до 35,5 млрд грн), а також на науково-технічну діяльність, пільгові кредити для внутрішньо переміщених осіб і для розвитку підприємництва.

3 листопада Верховна Рада ухвалила Держбюджет-2023.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні