Категорія
Новини
Дата

Власник мережі магазинів IKEA шукає покупців на свої торговельні центри в Росії

Шведська Ingka Group, що володіє мережею магазинів IKEA та торговельними центрами «Мега», шукає покупців на свою нерухомість у Росії. Про це пише РБК із посиланням на джерела. Продаж торгової нерухомості означатиме повний відхід групи Ingka з країни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ingka – найбільший власник торгової нерухомості в Росії, загальна площа торговельних центрів, що належать компанії, за підрахунками «INFOLine-Аналітики», 2,3 млн кв. м, орендна площа – 1,8 млн кв. м. 
  • Група шукає покупця на весь портфель своєї нерухомості, кажуть співрозмовники РБК. За їхньою інформацією, зараз ідуть переговори щонайменше з двома потенційними покупцями. Але остаточне корпоративне рішення про продаж цих активів ще не прийнято.
  • У портфель нерухомості Ingka в Росії входять 14 торговельних центрів «Мега», гіпермаркети, в яких працювали магазини IKEA, а також ділянки, на яких планувалося, але ще не розпочато будівництво нових торговельних центрів. Дохід від оренди Ingka Centers у Росії, за оцінкою російського Forbes, у 2021 році становив $350 млн.
  • Справедлива вартість портфеля нерухомості Ingka Group у Росії становить не менше $5 млрд, зазначають аналітики. Але, враховуючи дисконти, які будуть потрібні, ціна у разі продажу може становити від $2,5–3 млрд.

Контекст

Продаж усіх активів, що належать іноземним компаніям, які входять до переліку так званих недружніх країн (тобто тих, що ввели санкції щодо Росії), з минулого року погодить спеціальна комісія при російському уряді. 

Умовою погодження угод є знижка – не менше 50% від ринкової вартості активів. Крім того, з кінця грудня умовою схвалення правочинів стало перерахування 10% від суми угоди до бюджету РФ або розстрочка оплати активів на один-два роки.

Магазини IKEA в Росії зупинили роботу після початку великої війни. Компанія скоротила 10 000 із 12 000 співробітників після припинення діяльності в Росії. В серпні минулого року IKEA провела розпродаж залишків товарів. 

16 лютого російський уряд погодив продаж усіх заводів IKEA у РФ. Їх купують виробник кухонних стільниць та фасадів Slotex та виробник пиломатеріалів «Лузаліс».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні