Категорія
Новини
Дата

ІКЕА продає фабрики в Росії двом місцевим виробникам

Російська урядова комісія схвалила продаж фабрик шведського виробника меблів IKEA у Росії двом місцевим покупцям – виробнику кухонних стільниць Slotex та виробнику пиломатеріалів Luzales. Рішення уряду РФ відкриває шлях до укладання угоди, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • IKEA сподівається остаточно погодити всі умови вже незабаром.
  • Продаж ускладнювалася тим, що угоди за участю фірм із так званих «недружніх» країн, які запровадили санкції проти Росії, мали отримати схвалення урядової комісії.
  • Заступник міністра промисловості та торгівлі Віктор Євтухов повідомив газеті «Известия», що заводи куплять Slotex та Luzales.
  • Власник бренду Inter IKEA Group раніше заявляв, що продає свої чотири виробничі цехи в Росії. «Известия» повідомили, що в угоду буде включено три бізнес-одиниці. Заводи продовжать роботу, а вироблені товари реалізовуватимуться в російських торгових точках.
  • «Процес продажу підлягає обовʼязковому затвердженню, – заявили в Inter IKEA у четвер. – Цей процес відбувається між владою та компаніями-заявниками.
  • В IKEA кажуть, що домовилися з потенційними покупцями, щоб вони не розголошували будь-які подробиці угоди. 

Контекст

Західні компанії оголосили про плани залишити Росію, після того як у лютому минулого року вона почала повномасштабне вторгнення в Україну.

3 березня Inter IKEA Group вирішила призупинити експорт в Росію та Білорусь та імпорт із цих країн через агресію проти України. У червні стало відомо, що ІКЕА планує «зменшити масштаб бізнесу в Росії», зокрема, ритейлер позбавиться виробничих активів у Росії й продасть всі чотири фабрики, що належать йому. Компанія розпочала пошук нових власників для підприємств у Ленінградській, Кіровській та Новгородській областях.

Наразі магазини ІКЕА в Росії закриті, а торгові центри, що належать компанії, залишаються відкритими. Чотири фабрики Inter IKEA в країні закриті та виставлені на продаж. Компанія скоротила 10 000 із 12 000 співробітників після припинення діяльності в Росії.

IKEA почала використовувати більше деревини з Польщі, країн Балтії, Швеції та Німеччини, щоб компенсувати відсутність поставок із Росії та Білорусі, яких уникає через війну в Україні. Раніше на ці дві країни припадало 6% і 5% поставок компанії відповідно. IKEA зараз переглядає свою довгострокову стратегію постачання деревини з погляду альтернатив Росії, а також у світлі планів розширення в Південній Америці, де вона відкрила свій перший магазин у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні