Категорія
Новини
Дата

ВВП України у річному вимірі зріс на 19,5% на тлі низької бази порівняння

Реальний ВВП України за підсумками другого кварталу 2023 року, як порівняти з показником другого кварталу минулого року, зріс на 19,5%. Про це свідчать оперативні дані Державної служби статистики. Стрімке зростання відбулося на тлі низької бази порівняння. Водночас цей показник перевищив прогнози НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Держстату, реальний ВВП у другому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,8% (з урахуванням сезонного фактора), а порівняно з другим кварталом 2022 року – на 19,5%.

Контекст

Таке зростання відбулося на тлі низької бази порівняння: реальний ВВП у другому кварталі 2022-го впав на 36,9%. У порівнянні з аналогічним кварталом 2021 року ВВП впав на 24,6%.

У липневому прогнозі НБУ очікував, що ВВП у другому кварталі зросте на 18,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. За підсумками 2023 року Нацбанк прогнозує зростання економіки на 2,9%.

На початку весни більшість економістів, які беруть участь у періодичних опитуваннях Центру економічної стратегії, прогнозували в кращому випадку символічне зростання української економіки в 2023 році. Пів року по тому ситуація істотно змінилася: аналітики здебільшого оптимістичні, попри все ще високу невизначеність стосовно тривалості війни, постійні ракетні атаки Росії та зрив зернової угоди. Середній показник прогнозу зростання ВВП у 2023-му – 4,7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні