Категорія
Новини
Дата

ВВП України у річному вимірі зріс на 19,5% на тлі низької бази порівняння

1 хв читання

Реальний ВВП України за підсумками другого кварталу 2023 року, як порівняти з показником другого кварталу минулого року, зріс на 19,5%. Про це свідчать оперативні дані Державної служби статистики. Стрімке зростання відбулося на тлі низької бази порівняння. Водночас цей показник перевищив прогнози НБУ.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Ключові факти

  • За даними Держстату, реальний ВВП у другому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,8% (з урахуванням сезонного фактора), а порівняно з другим кварталом 2022 року – на 19,5%.

Контекст

Таке зростання відбулося на тлі низької бази порівняння: реальний ВВП у другому кварталі 2022-го впав на 36,9%. У порівнянні з аналогічним кварталом 2021 року ВВП впав на 24,6%.

У липневому прогнозі НБУ очікував, що ВВП у другому кварталі зросте на 18,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. За підсумками 2023 року Нацбанк прогнозує зростання економіки на 2,9%.

На початку весни більшість економістів, які беруть участь у періодичних опитуваннях Центру економічної стратегії, прогнозували в кращому випадку символічне зростання української економіки в 2023 році. Пів року по тому ситуація істотно змінилася: аналітики здебільшого оптимістичні, попри все ще високу невизначеність стосовно тривалості війни, постійні ракетні атаки Росії та зрив зернової угоди. Середній показник прогнозу зростання ВВП у 2023-му – 4,7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд