Volkswagen збільшив інвестплан до €180 млрд, щоб наздогнати Tesla у галузі електромобілів
Категорія
Новини
Дата

Volkswagen збільшив інвестплан до €180 млрд, щоб наздогнати Tesla у галузі електромобілів

Найбільший автовиробник Європи Volkswagen AG збільшив свій пʼятирічний інвестиційний план до €180 млрд, оскільки прагне кинути виклик лідерству Tesla Inc. у галузі електромобілів, пише Bloomberg. Компанія направить 68% поточних інвестицій на електрокари та програмне забезпечення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У VW заявили, що цей рік стане вирішальним для досягнення стратегічних цілей і прискорення прогресу всієї групи.
  • Зазначається, що майже 70% витрат у наступні 5 років підуть на електромобілі та програмне забезпечення, порівняно з 56% у попередньому плані. Найбільший автовиробник Європи збільшує загальні витрати на 13%, порівняно з останнім щорічним звітом.
  • «Ми поставили перед собою чіткі та амбітні цілі та ухвалили необхідні рішення для оптимізації процесів», – заявив генеральний директор Олівер Блюм. 
  • Наприкінці минулого року автовиробник відклав постановку нових цілей щодо інвестицій, пославшись на відсутність бачення на тлі війни в Україні та значних вузьких місць у постачаннях.
  • Також Volkswagen оголосив про плани побудувати завод з виробництва акумуляторів у Канаді, перший за межами Європи, оскільки компанія прагне прискорити розширення на ключовому ринку США, планується також побудувати новий завод із виробництва електромобілів вартістю €2 млрд у Південній Кароліні.
  • VW пояснив зростання витрат збільшенням своїх зусиль із виробництва акумуляторів (цілих шість заводів у Європі), а також це повʼязано із забезпеченням сировиною для живлення електромобілів.
  • Очікується, що до кінця десятиліття обсяг продажу акумуляторного бізнесу PowerCo компанії складе понад €20 млрд, йдеться у повідомленні VW.
  • Автовиробник також інвестує в китайський ринок, який для нього є найбільшим, щоб підвищити конкурентоспроможність місцевих моделей та зупинити падіння частки ринку, зокрема електромобілів.

Контекст

У грудні минулого року Volkswagen фіксував зниження продажів електромобілів у Європі через високі ціни на енергоносії, хоча зростання в США допомагає компенсувати уповільнення.

Volkswagen AG очікував, що усунення проблем із постачанням та існуючі замовлення підвищать продажі цього року, навіть незважаючи на те, що брак напівпровідників у 2022 році призвів до 11-річного мінімуму поставок, пише Bloomberg. Продаж групи впав на 7%, до 8,3 млн автомобілів, після того як через обмеження поставок зупинилися заводи, заявив у четвер найбільший автовиробник Європи. Volkswagen вказав на велику кількість замовлень у 1,8 млн автомобілів у Західній Європі, що допоможе компенсувати спад.

У четвертому кварталі зниження тиску на закупівлі призвело до збільшення поставок у Західній Європі на 28%, а продажі в Китаї зросли на 9,4%. Відновлення останніми місяцями минулого року виявилося недостатнім, щоб компенсувати зниження в обох ключових регіонах у першому півріччі. Продажі Volkswagen у Китаї, його найбільшому ринку, впали на 3,6% на тлі побоювань, що західні автовиробники поступаються позицією місцевим конкурентам, особливо щодо електромобілів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні