Продажі Volkswagen впали до 11-річного мінімуму через нестачу чипів
Категорія
Новини
Дата

Продажі Volkswagen впали до 11-річного мінімуму через нестачу чипів

Автовиробник Volkswagen AG очікує, що усунення проблем із постачанням та існуючі замовлення підвищать продажі цього року, навіть незважаючи на те, що брак напівпровідників у 2022 році призвів до 11-річного мінімуму поставок, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Продаж групи впав на 7% до 8,3 млн автомобілів після того, як через обмеження поставок зупинилися заводи, заявив у четвер найбільший автовиробник Європи. Volkswagen вказав на велику кількість замовлень у 1,8 млн автомобілів у Західній Європі, який допоможе компенсувати спад.
  • «Це вселяє в нас впевненість у 2023 році, незважаючи на погіршення макроекономічних показників і дефіцит поставок, що триває, – йдеться в заяві глави групи продажів VW Хільдегард Вортманн. – Очікується, що останні поступово покращуватимуться протягом року».
  • Після проблем з чипами, доставкою і сировиною, що затягнулися, автовиробники зіткнулися з погіршенням прогнозів, особливо в Європі, де високі ціни на енергоносії розпалюють рекордну інфляцію. Проте, замовлення повинні допомогти збільшити прибуток до середини року.
  • У четвертому кварталі зниження тиску на закупівлі призвело до збільшення поставок у Західній Європі на 28%, а продажі в Китаї зросли на 9,4%. Відновлення останніми місяцями минулого року виявилося недостатнім, щоб компенсувати зниження в обох ключових регіонах у першому півріччі. Продажі Volkswagen у Китаї, його найбільшому ринку, впали на 3,6% на тлі побоювань, що західні автовиробники поступаються позицією місцевим конкурентам, особливо щодо електромобілів.
  • Постачання електромобілів зросли на 26% до 572 100 автомобілів, що становить 6,9% від загальної кількості, не дотягнувши до мети VW від 7% до 8%. Найпопулярнішими моделями були VW ID.4 і Audi e-tron.

Контекст

У грудні минулого року Volkswagen фіксував зниження продажів електромобілів у Європі через високі ціни на енергоносії, хоча зростання в США допомагає компенсувати уповільнення.

Німецький виробник спортивних авто Porsche у 2022 році поставив клієнтам 309 884 автомобілі, що на 3% більше, ніж попереднього року, свідчать дані компанії із німецького Штутгарта. Поставки в Європі зросли на 7%, сягнувши 62 685 авто.

Продажі концерну BMW у четвертому кварталі зросли на 10,6%, цьому сприяло усунення проблем у ланцюжку постачань, який постраждав від війни в Україні та карантину в Китаї.

Британський виробник автомобілів класу люкс Bentley повідомив про рекордний продаж авто в 2022 році. Водночас високий попит компенсував падіння на 9% у Китаї, викликане коронавірусними обмеженнями.

У 2022 році південнокорейська компанія Hyundai Motor Co та дочірня компанія Kia Corp продали 6,85 млн автомобілів, що приблизно на 4% менше їх загальної мети в 7,16 млн, в основному через проблеми, зокрема, нестачу чипів та компонентів. Автовиробники заявили, що планують глобальний продаж у 7,52 млн автомобілів цього року.

Автовиробники страждатимуть від нестачі чипів щонайменше до кінця 2023 року. Цього року світова автомобільна промисловість зіткнеться з нестачею напівпровідників, оскільки перехід на електромобілі прискорюється, попереджають провідні автомобільні групи та виробники мікросхем, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні