Категорія
Новини
Дата

WhatsApp оштрафували на €5,5 млн за порушення законів ЄС щодо конфіденційності

Комісія із захисту даних Ірландії (DPC) оштрафувала дочірню компанію Meta WhatsApp на €5,5 млн за додаткове порушення законів ЄС щодо конфіденційності, пише Reuters. WhatsApp доручили привести свої операції обробки даних у відповідність до вимог.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • DPC, який виступає як провідний регулятор конфіденційності в ЄС для Meta, заявив, що WhatsApp має переглянути те, як він використовує особисті дані для покращення обслуговування.
  • WhatsApp також було доручено привести свої операції обробки даних у відповідність до вимог протягом шести місяців.
  • Рішення комісії йде вслід за аналогічним наказом, який вона видала цього місяця для інших основних платформ Meta, Facebook та Instagram, в якому йдеться про те, що Meta повинна переглянути правову основу, в якій вона орієнтується на рекламу з використанням особистих даних.
  • DPC оштрафував WhatsApp на €225 млн у вересні 2021 року за порушення, які відбулися за той самий період часу, як і скарга, розглянута в четвер.
  • На сьогоднішній день регулятор оштрафував Meta на €1,3 млрд і має 10 інших розслідувань щодо послуг компанії.

Контекст

DPC регулює діяльність Apple, Google, Twitter, Tiktok та інших технологічних гігантів через розташування їхньої штаб-квартири в ЄС в Ірландії. Наразі щодо таких фірм відкрито 40 запитів, у тому числі 13 стосовно Meta.

Регулятор має право накладати штрафи до 4% від глобального доходу компанії відповідно до режиму «єдиного вікна» Загального регламенту ЄС із захисту даних (GDPR), запровадженого в 2018 році.

У Ірландії вирішили накласти рекордний штраф у розмірі €405 млн ($402 млн) на соціальну мережу Instagram після розслідування щодо опрацювання даних дітей. Розслідування, яке розпочалося у 2020 році, стосувалося дітей-користувачів віком від 13 до 17 років, яким було дозволено керувати бізнес-акаунтами, що полегшувало публікацію номера телефону або адреси електронної пошти користувача.

Наприкінці листопада 2022 року регулятор конфіденційності даних Ірландії наклав штраф у розмірі €265 млн на соціальну мережу Facebook. Тоді йшлося про розслідування щодо витоку персональних даних у 2018–2019 роках.

У грудні Антимонопольний наглядовий орган ЄС повідомив материнську компанію Facebook Meta, що вона, ймовірно, порушує антимонопольне законодавство ЄС, спотворюючи конкуренцію на ринках онлайн-реклами та зловживаючи своїм домінантним становищем. Комісія не погоджується з тим, що Meta повʼязує свою службу онлайн-реклами Facebook Marketplace зі своєю особистою соціальною мережею Facebook. У комісії додали, що в разі виявлення порушення Meta може загрожувати штраф у розмірі до 10% від річного світового обороту компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні