Категорія
Новини
Дата

WhatsApp оштрафували на €5,5 млн за порушення законів ЄС щодо конфіденційності

2 хв читання

Комісія із захисту даних Ірландії (DPC) оштрафувала дочірню компанію Meta WhatsApp на €5,5 млн за додаткове порушення законів ЄС щодо конфіденційності, пише Reuters. WhatsApp доручили привести свої операції обробки даних у відповідність до вимог.

Ключові факти

  • DPC, який виступає як провідний регулятор конфіденційності в ЄС для Meta, заявив, що WhatsApp має переглянути те, як він використовує особисті дані для покращення обслуговування.
  • WhatsApp також було доручено привести свої операції обробки даних у відповідність до вимог протягом шести місяців.
  • Рішення комісії йде вслід за аналогічним наказом, який вона видала цього місяця для інших основних платформ Meta, Facebook та Instagram, в якому йдеться про те, що Meta повинна переглянути правову основу, в якій вона орієнтується на рекламу з використанням особистих даних.
  • DPC оштрафував WhatsApp на €225 млн у вересні 2021 року за порушення, які відбулися за той самий період часу, як і скарга, розглянута в четвер.
  • На сьогоднішній день регулятор оштрафував Meta на €1,3 млрд і має 10 інших розслідувань щодо послуг компанії.

Контекст

DPC регулює діяльність Apple, Google, Twitter, Tiktok та інших технологічних гігантів через розташування їхньої штаб-квартири в ЄС в Ірландії. Наразі щодо таких фірм відкрито 40 запитів, у тому числі 13 стосовно Meta.

Регулятор має право накладати штрафи до 4% від глобального доходу компанії відповідно до режиму «єдиного вікна» Загального регламенту ЄС із захисту даних (GDPR), запровадженого в 2018 році.

У Ірландії вирішили накласти рекордний штраф у розмірі €405 млн ($402 млн) на соціальну мережу Instagram після розслідування щодо опрацювання даних дітей. Розслідування, яке розпочалося у 2020 році, стосувалося дітей-користувачів віком від 13 до 17 років, яким було дозволено керувати бізнес-акаунтами, що полегшувало публікацію номера телефону або адреси електронної пошти користувача.

Наприкінці листопада 2022 року регулятор конфіденційності даних Ірландії наклав штраф у розмірі €265 млн на соціальну мережу Facebook. Тоді йшлося про розслідування щодо витоку персональних даних у 2018–2019 роках.

У грудні Антимонопольний наглядовий орган ЄС повідомив материнську компанію Facebook Meta, що вона, ймовірно, порушує антимонопольне законодавство ЄС, спотворюючи конкуренцію на ринках онлайн-реклами та зловживаючи своїм домінантним становищем. Комісія не погоджується з тим, що Meta повʼязує свою службу онлайн-реклами Facebook Marketplace зі своєю особистою соціальною мережею Facebook. У комісії додали, що в разі виявлення порушення Meta може загрожувати штраф у розмірі до 10% від річного світового обороту компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні