Як найбагатші росіяни допомагають у створенні зброї для вбивства українців. Видання «Проєкт» дослідило оборонні контракти
Категорія
Новини
Дата

Як найбагатші росіяни допомагають у створенні зброї для вбивства українців. Видання «Проєкт» дослідило оборонні контракти

2 хв читання

Із 200 учасників російського списку Forbes 81 причетний до нападу на Україну. Опозиційне видання «Проєкт» склало список великих російських бізнесменів, які постачали сировину або компоненти для ВПК Росії після 2014 року. 

Ключові факти

  • З 81 бізнесмена, причетного до виробництва зброї, під санкції потрапили 80, зазначає видання. Лише 14 із них знаходяться під обмеженнями в усіх країнах-партнерах України, 34 – тільки під санкціями України.
  • Загальна сума відкритих контрактів, які підприємства цих бізнесменів уклали з російським ВПК за весь час війни в Україні (з 2014 до 2023 року), становить не менше 220 млрд руб. (близько $2,5 млрд).
  • Російські військові вбивали мирних жителів у Бучі, використовуючи, зокрема, бойові машини десанту БМД-4М, які випускає «Конструкторське бюро приладобудування» (КБП). Воно входить до складу холдингової компанії «Ростех». 
  • БМД-4М оснащена 30-мм автоматичною гарматою 2А42, яку виробляє Туламашзавод. Власником цього заводу вважається Валерій Даутов, якого видання повʼязує із родиною Ротенбергів.
  • Військовослужбовці 234-го десантно-штурмового полку ВДВ, яких звинувачують у вбивстві мирних мешканців Бучі, використовували кулемети «Печеніг» та автомати Калашникова. Послуги страхування концерну «Калашников» надає компанія «Альфастрахування», власниками якої є, зокрема, Михайло Фрідман і Петро Авен. Крім того, Альфа-банк Фрідмана та Авена давав кредити Тульському патронному заводу.
  • Росіяни під час обстрілу Вінниці 14 липня 2022 року використовували ракети «Калібр». Як мінімум сім підприємств, що належать мільярдерам зі списку Forbes, причетні до створення цієї ракети, зазначає видання.
  • Серед російських бізнесменів найбільше на оборонці отримала корпорація «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова, яка постачає титановий металопрокат. Компанії з цієї корпорації уклали контрактів на 51 млрд руб. ($0,5 млрд). Як зазначає видання, ні компанія, ні її власник під західні санкції не потрапили.
  • Страхова компанія «Согаз» Юрія Ковальчука уклала з 2014 року понад 500 держконтрактів із підприємствами, які так чи інакше зробили свій внесок у війну, на суму близько 47 млрд рублів (близько $0,5 млрд). Компанія потрапила під санкції ЄС, Ковальчук – під усі можливі.

Контекст

«Проєкт» поклав в основу списку відкриті держконтракти, укладені підприємствами, які частково або повністю належать до довоєнного рейтингу Forbes із оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією за 2014–2023 роки. 

При цьому, як зазначає видання, з 2017 року Міноборони та військові заводи почали масово засекречувати свої контракти, тому більшість контрактів належать саме до періоду 2014–2018 років.

Видання «Проєкт» не заперечує, що приватний бізнес має право співпрацювати з будь-якими сумлінними контрагентами, включаючи держкомпанії, які виробляють зброю. Але в умовах, «коли переконливо і на багатьох прикладах було доведено злочинну діяльність російських збройних сил в Україні, приватний бізнес не може мовчати і продовжувати постачати свої товари та послуги тим, хто чинить жахливі злочини проти мирних громадян», йдеться у матеріалі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні