В Україні заарештували майно підсанкційного російського мільярдера. Ймовірно, йдеться про Дерипаску /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

В Україні заарештували майно підсанкційного російського мільярдера. Ймовірно, йдеться про Дерипаску

Shutterstock

Офіс генерального прокурора арештував 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію, повідомляє пресслужба. Кошти були на депозитному рахунку Держмитслужби. Зазначається, що було арештовано майно «підсанкційного російського олігарха». За інформацією «Інтерфакс-Україна», йдеться про Олега Дерипаску.

Ключові факти

  • Зазначається, що раніше також було арештовано майно цього суб’єкта господарювання – 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.
  • Наразі загальна вартість арештованих активів перевищує 1 млрд грн.
  • За даними слідства, у 2000 році це українське підприємство було приватизовано холдингом, що належить російському бізнесмену. «Наразі він знаходиться під санкціями США та ЄС. Підставами для їх застосування стало відмивання грошей в інтересах президента держави-агресора», – сказано в повідомленні.
  • За інформацією Офісу генпрокурора, російський холдинг є одним із найбільших у світі виробників алюмінію. Група компаній, які до нього входять, продовжує забезпечувати потреби оборонно-промислового комплексу РФ, поставляючи власну продукцію для виробництва військових ракетних комплексів та іншої зброї.

Контекст

Олег Дерипаска, який перебуває під санкціями Заходу й України – один із кількох російських мільярдерів, які закликали російську владу зупинити війну в Україні.

У березні Дерипаска заявляв, що економічні наслідки санкцій для РФ будуть непорівнянні з наслідками дефолту в 1998 році. А у квітні – що на побудову успішної економіки в Росії може піти 10 років.

У червні Дерипаска заявив, що «знищити Україну» було б «колосальною помилкою», а передумов зміни режиму в Росії, за його словами, немає.

У вересні 2022 року Мінʼюст США звинуватив Дерипаску в порушенні санкційного режиму, що є кримінальним злочином. За матеріалами звинувачення, олігарх користувався майном на території США, а його подруга двічі приїжджала до США для народження його дітей.

Дерипаска оцінював втрати від введених проти нього санкцій у $7,5 млрд. Він заперечує звинувачення на свою адресу та оскаржив у суді внесення його до санкційного списку.

Дерипаска – один із найбагатших людей Росії. Російський Forbes оцінює його статки в $1,7 млрд.

30 вересня РНБО ухвалила нові санкції проти значної кількості росіян. «До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов. За даними співрозмовників Forbes у правоохоронних органах, у списку був і Олег Дерипаска, з яким повʼязують Миколаївський глиноземний завод.

Активи російського мільярдера Олега Дерипаски, зокрема готельний комплекс «Імеретинський» в Сочі, були арештовані російським судом після того, як у Кремлі попросили бізнесмена припинити критику війни в Україні. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела. Видання оцінило загальну суму заарештованих активів в $1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні