Категорія
Новини
Дата

Міжнародний реєстр і спецфонд. Як працюватиме механізм компенсації збитків від війни

Україна працює над створенням міжнародного реєстру збитків від російського вторгнення, а також спеціального фонду, з якого постраждалі зможуть отримувати компенсації. Про це в інтерв’ю Forbes розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Концепт компенсаційного механізму 14 листопада минулого року підтримала Генасамблея ООН (94 голоси «за»), нагадала Мудра. Його перший компонент – створення міжнародного реєстру збитків. Він розміщатиметься в Гаазі та збиратиме усю інформацію щодо пошкоджень, збитків, шкоди здоров’ю та життю тощо. Реєстр має запрацювати вже у вересні, зазначила вона. 
  • Другий компонент – компенсаційна комісія, яка розглядатиме те, що внесено в реєстр, і присуджуватиме компенсації. Третій – компенсаційний фонд. З нього люди й зможуть отримувати кошти. Фонд насамперед має наповнюватись суверенними активами РФ, тобто золотовалютними резервами, зазначила заступниця міністра юстиції. 
  • За словами Мудрої, будь-який громадянин України чи іноземець, будь-який бізнес зможуть подати заявки до реєстру. 
  • Є три основні критерії для подачі заявки: шкода завдана після 24 лютого 2022 року; це сталось на території України; шкода заподіяна внаслідок військової агресії. 

Контекст

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

15 травня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що у Гаазі створять спеціальний реєстр руйнувань, щоб Росія заплатила за збитки, яких вона завдала під час війни проти України.

17 травня у Рейк’явіку підписано політичну декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Як зазначив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль під час саміту голів держав та урядів Ради Європи, реєстр є важливим етапом на шляху до відшкодування Україні збитків, які Росія завдала під час війни. Надалі необхідно забезпечити безпосередньо роботу реєстру, щоб постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.

«Наша мета – створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема, за рахунок російських активів у світі», – додав Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні