У Гаазі буде створено реєстр руйнувань через війну РФ проти України – Урсула фон дер Ляєн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Гаазі буде створено реєстр руйнувань через війну РФ проти України – Урсула фон дер Ляєн

Getty Images

У Гаазі створять спеціальний реєстр руйнувань, щоб Росія заплатила за збитки, яких вона завдала під час війни проти України, сказала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції в Брюсселі, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За її словами, під час саміту Ради Європи у Рейкʼявіку обговорять, як притягнути Росію до відповідальності. Фон дер Ляєн додала, що підтримує створення трибуналу, щоб «привести російські злочини агресії до суду». 
  • «Ми також вирішимо щодо створення в Гаазі реєстру руйнувань. Це буде перший крок, але дуже хороший у напрямі російської компенсації», – сказала президентка Єврокомісії.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на розрахунки банку на основі збитків, завданих протягом року війни. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022-го було зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків та понад 142 000 приватних садиб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні