Категорія
Новини
Дата

ЄС підтримав створення реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України

У Рейк’явіку підписали політичну декларацію про створення реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України, повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль під час саміту голів держав та урядів Ради Європи.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Дякую Раді Європи та всім державам-учасницям, які на високому рівні підтримали це знакове рішення», – написав він.
  • За словами голови уряду, реєстр є важливим етапом на шляху до відшкодування Україні збитків, які Росія завдала під час війни. Надалі необхідно забезпечити безпосередньо роботу реєстру, щоб постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.
  • «Наша мета – створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема, за рахунок російських активів у світі», – додав Шмигаль.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на розрахунки банку на основі збитків, завданих протягом року війни. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022-го було зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків та понад 142 000 приватних садиб.

15 травня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що у Гаазі створять спеціальний реєстр руйнувань, щоб Росія заплатила за збитки, яких вона завдала під час війни проти України, пише «Інтерфакс-Україна».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні