Категорія
Новини
Дата

Японія заборонила експорт до Росії 164 категорій товарів

Японія розширила заборону на експорт до Росії, включивши до санкційного списку ще 164 категорії товарів. Йдеться, зокрема, про літій-іонні акумулятори, газові труби і моторне мастило, пише видання The Asahi Shimbun, з посиланням на Мінекономіки країни.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З 17 квітня набуде чинності доповнення до списку експортного контролю в рамках санкцій проти агресії РФ щодо України. До списку включено також термостати, вироби з нітроцелюлози та деревообробні верстати.
  • Водночас Мінекономіки зазначило, що заборона на імпорт російських алмазів для непромислового використання, про яку було оголошено після віртуальної зустрічі Японії та інших країн G7 з президентом України Володимиром Зеленським у грудні, почне діяти 10 травня.

Контекст

1 березня Японія схвалила нові експортні санкції проти кількох десятків російських організацій та фізосіб. Під обмеження підпали концерни «Калашников» та «Алмаз-Антей», Тінькофф-банк, Обʼєднана суднобудівна корпорація (ОСК) та інші.

Наприкінці березня уряд Японії схвалив рішення продовжити ще на рік дію постанови про позбавлення РФ торговельного статусу «найбільшого сприяння» у рамках економічних санкцій через її вторгнення в Україну. Парламент Японії дав зелене світло позбавленню Росії переваг і преференцій у торгівлі, таких як застосування нижчих тарифів, у квітні 2022 року. Це відбулося в рамках покарання РФ за вторгнення в Україну.

За підсумками 2023-го товарообіг між РФ та Японією впав на 45,3% – до близько $9,6 млрд, свідчать дані Мінфіну Японії. Імпорт з РФ до Японії за минулий рік знизився на 47,2% – до близько $7 млрд. Експорт з Японії до РФ скоротився на 34,5% – до $2,7 млрд. Основна причина зниження товарообігу – обмеження з боку уряду Японії через агресію РФ проти України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні