Категорія
Новини
Дата

У 2022-му з падінням зіткнулися 83% компаній ЄБA. Як бізнес в Україні пережив воєнний рік

До великої війни 83% компаній Європейської Бізнес Асоціації очікували позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2022 році. Проте, за підсумками воєнного року, 83% мали падіння. Про це свідчать результати опитування 100 топменеджерів членських компаній ЄБА, яке проводилося з 16 до 26 січня 2023 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2022 році більшість компаній повідомляють про падіння їх доходів у доларах США: у 29% відбулося падіння до 20%, у 54% – падіння на 21% і більше. Тільки 6% опитаних повідомили про відсутність змін, і ще 11% можуть похвалитися зростанням доходів у такий складний рік.
  • Майже удвічі порівняно із жовтнем місяцем збільшилася кількість компаній, що відчули вплив ракетних атак на свою діяльність – із 47% до 89%. 
  • Перебої з енергопостачанням наразі очолюють антирейтинг актуальних викликів бізнесу, також компанії скаржаться на перебої зі зв’язком та інтернетом і мають проблеми з бронюванням співробітників та виїздом за кордон. 
  • Наразі у 88% компаній є мобілізовані працівники, серед яких у 73% вони становлять до 10% штату, а ще у 15% – 10–20%. До того ж у 39% компаній були мобілізовані критичні спеціалісти, здебільшого це ІТ-фахівці, інженери та інші представники технічних спеціальностей.
  • Попри труднощі, сьогодні усі компанії Асоціації, що взяли участь в опитуванні, працюють, а саме: 54% – у повному обсязі, а 46% – з деякими обмеженнями. У жовтні минулого року в повному обсязі працювали 44% компаній. 
  • Серед бізнесів, що працюють частково, наразі 44% обмежили географію діяльності, 23% закрили частину офісів/торгових точок/відділень, а 14% перевели діяльність в онлайн.
  • Внаслідок бойових дій 40% компаній понесли безпосередні втрати, до того ж 25% мають активи на окупованих територіях. Здебільшого це обладнання, техніка, нерухомість, транспорт. 
  • Втрати бізнесу залишаються доволі високими: 32% повідомляють про втрати до $1 млн, 36% – про втрати в діапазоні $1–10 млн, 16% – про втрати більше $10 млн.
  • Водночас зростає кількість компаній, що виплачують співробітникам заробітну плату в повному обсязі – наразі таких 89%, з яких 25% роблять це з авансовими або додатковими виплатами. Це більше ніж у жовтні – тоді таких було 79%. 
  • У 2023 році 8% компаній скорочують розмір оплати праці, 2% змушені відправляти співробітників в неоплачувану відпустку і ще 5% вдаються до звільнень. 
  • Однак покращується фінансова стабільність – 27% компаній мають фінансові резерви на пів року, 23% – на рік, а 36% – на рік і більше. 
У 2022-му з падінням зіткнулися 83% компаній ЄБA. Як бізнес в Україні пережив воєнний рік /Фото 1

Контекст

Український бізнес дещо послабив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг упродовж наступних 12 місяців. Такі результати опитування керівників компаній щодо ділової активності, яке НБУ провів у ІV кварталі 2022 року. Також поліпшилися прогнози майбутньої ділової активності підприємств. Більш оптимістично налаштовані підприємці й в оцінках темпів майбутньої інфляції та її впливу на споживчі настрої й купівельну спроможність населення. А ось девальваційні очікування знову погіршилися – в те, що гривні вдасться зберегти теперішні позиції у протистоянні з євро і доларом, бізнес майже не вірить.

За даними проєкту «Росія заплатить», загальна сума прямих збитків підприємств, включно з державними, та приватних осіб-підприємців оцінюється в $13 млрд. З них $9 млрд – частка збитків великих і середніх підприємств. Загальні непрямі втрати сягають $33,1 млрд. А необхідна сума для відновлення підприємств – $24,9 млрд.

Переважна кількість зруйнованих і пошкоджених підприємств сконцентрована в шести областях – Київській та Донецькій (по 17% від загальної кількості), Запорізькій (14%), Харківській (13%), Луганській (10%) та Миколаївській (8%). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні