Категорія
Новини
Дата

З початку війни в Україні відкрилося майже 150 000 нових бізнесів – Опендатабот

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну було зареєстровано майже 150 000 нових бізнесів. З них 132 000 – це ФОП та понад 14 000 юридичних осіб, ідеться у повідомленні платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що щомісяця кількість реєстрацій нових бізнесів зростає. Найбільший показник зафіксовано у перший тиждень серпня – 5306 нових ФОП. Це навіть трохи більше, ніж було в останній тиждень до вторгнення РФ – 5231.
  • Нині в Україні працює 1,9 млн ФОП.
  • За час з 24 лютого помітно змінилися й напрями діяльності малого та середнього бізнесів. Станом на кінець серпня найбільше реєструють ФОП, пов’язані з роздрібною та оптовою торгівлею.
  • Загалом підприємці за цим КВЕДом становили 30% від усіх нових ФОП, відкритих за пів року активної фази війни.
  • Натомість КВЕДи, пов’язані з ІТ-сферою, що лідирували ще у лютому, посунулися з топових позицій.
  • За пів року було зареєстровано понад 14 000 юридичних осіб. У топі за кількістю реєстрацій опинилися компанії, що надають соціальну допомогу, займаються оптовою торгівлею та діяльністю громадських організацій.

Контекст

За 2021 рік кількість ФОП зросла на 4% – майже до 2 млн. Це найкращий результат за останні п’ять років. Приріст ФОП показує, що нових бізнесів відкривалося більше, ніж було закрито старих.

IT-ФОП – найактивніша частина приватних підприємців у 2021 році. Їхня частка від загального приросту серед усіх компаній становила більше половини (53%). IT-сфера зросла за рік на 44 500 ФОП-програмiстiв (+26%).

У серпні майже половина компаній (48%) оцінювали свою фінансову стійкість у пів року, а 30% стверджували, що їхніх фінансових резервів вистачить на період більше року. У травні таких було 19%, про це свідчить опитування Європейської Бізнес Асоціації. Згідно з опитуванням, 16% компаній оцінюють свою фінансову стійкість у рік. Тільки 2% бізнесів повідомляють, що їхні фінансові резерви вже вичерпались. Усі опитані компанії вже відновили роботу. З них 49% відновили діяльність у повному обсязі, а 51% – частково. Серед компаній, що працюють частково, 44% були вимушені скоротити географію своєї діяльності, 20% – закрити частину офісів чи торгових точок, 18% – перейти в онлайн.

За пʼять місяців війни 41% компаній зазнали втрат до $1 млн, 32% оцінили втрати в діапазоні $1–10 млн та 18% повідомляють про втрати більше $10 млн. Принаймні 38% зазнали втрат внаслідок бойових дій безпосередньо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні