Категорія
Новини
Дата

Бізнес покращив оцінку фінансової стійкості. Третина компаній мають фінансові резерви більше ніж на рік – ЄБА

Майже половина компаній, а саме 48%, оцінюють свою фінансову стійкість у пів року, а 30% стверджують, що їхніх фінансових резервів вистачить на період більше року, у травні таких було 19%, про це свідчить опитування Європейської Бізнес Асоціації.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з опитуванням, 16% компаній оцінюють свою фінансову стійкість у рік. Тільки 2% бізнесів повідомляють, що їхні фінансові резерви вже вичерпались. 
  • Усі опитані компанії вже відновили свою роботу. З них 49% відновили свою діяльність у повному обсязі, а 51% – частково. Серед компаній, що працюють частково, 44% були вимушені скоротити географію своєї діяльності, 20% – закрити частину офісів чи торгових точок, 18% – перейти в онлайн.
  • Динаміка виплати компаніями заробітної плати залишається практично незмінною. Так, 61% продовжують виплати у повному обсязі, а 28% роблять це з авансовими чи додатковими виплатами. Однак кількість компаній, що скорочують розмір грошової винагороди зросла до 21%, тоді як у травні таких було 13%. При цьому 7% фірм відправляють персонал в неоплачувану відпустку, а 10% вимушені вдаватися до скорочень.
  • За пʼять місяців війни 41% компаній зазнали втрат до $1 млн, 32% оцінили втрати в діапазоні $1–10 млн та 18% повідомляють про втрати більше $10 млн.
  • Принаймні 38% понесли втрати від бойових дій безпосередньо. З тих компаній, чиї активи були зруйновані або пошкоджені, половина ще знаходяться на стадії фіксування збитків, 28% звернулись до правоохоронних органів, а 6% сформували позови до національних судів. Кожна п’ята компанія повідомляє, що має філії, офіси чи активи на тимчасово окупованих територіях. 
  • Бізнес продовжує підтримувати власних працівників, які долучились до Збройних сил, зокрема, це продовжують робити 46% компаній, до того ж 40% продовжують допомагати продукцією, 34% – фінансово, 17% – медикаментами, 16% – послугами, і 15% – засобами захисту. Хоча ці показники є дещо нижчими, ніж навесні, йдеться в повідомленні.

Контекст

Опитування проводилося з 3 по 9 серпня, участь у ньому взяли 102 директори членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Європейська Бізнес Асоціація заснована в 1999 році за підтримки Європейської комісії в Україні. Її офіси знаходяться в Дніпрі, Києві, Львові, Одесі та Харкові. Загалом ЄБА налічувала 993 члени у 2021-му: 937 компаній та 56 посольств.

Мінімальні потреби у відновленні зруйнованих активів за останній тиждень зросли на $3 млрд і сьогодні складають $188 млрд, підрахували експерти проєкту «Росія заплатить». За останній тиждень сума прямих задокументованих збитків інфраструктури зросла на $2,1 млрд і на 8 серпня складає $110,4 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні