Категорія
Новини
Дата

Зеленський заявив, що Україна готова до експорту зерна. Президент з іноземними послами відвідав порт Чорноморськ

Україна чекає від ООН і Туреччини на сигнал для початку транспортування зерна. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час поїздки в Одеську область. Голова держави ознайомився із завантаженням збіжжя на судно-зерновоз у порту Чорноморськ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати», – сказав Зеленський, якого цитує пресслужба Офісу президента.
  • За його словами, експорт зерна почнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни.
  • Україна чекає від партнерів – представників ООН і Туреччини – на відповідні сигнали щодо початку транспортування зерна, зазначив Зеленський. З його слів, експорт може розпочатися найближчими днями.
  • «Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати», – сказав президент України.
  • Разом із Зеленським з процесом завантаження зерна ознайомилися представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, зокрема посол США Бріджит Брінк, посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, посол Італії П’єр Франческо Дзадзо, посол Канади Лариса Ґаладза, посол ФРН Анка Фельдгузен, заступник глави представництва ЄС Ремі Дюфло, координатор системи ООН Оснат Лубрані.
  • Співвласник і директор порту TIS Андрій Ставніцер повідомив, що найближчим часом Україна почне експортувати зерно з морських портів. Експортером виступить велика українська компанія, що стане позитивним сигналом для інших учасників ринку. Про яку компанію йдеться, бізнесмен не уточнив. 

Контекст

22 липня у Стамбулі було підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Зокрема підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. 

Угода передбачає створення у Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та РФ. Він займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей, реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти, затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Наступного дня після підписання угоди російські війська атакували одеський морський торговий порт крилатими ракетами. Дві ракети було збито силами ППО, ще дві влучили в обʼєкти інфраструктури порту. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що попри обстріл одеського порту Україна готується до запуску експорту зерна.

Очікується, що відновлення експорту українського зерна розпочнеться із порту Чорноморськ, заявили в Мінінфраструктури.

У Стамбулі вже розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

25 липня президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна розпочне експорт зерна через Чорне море відповідно до підписаних у Стамбулі домовленостей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні