Категорія
Новини
Дата

За готель «Україна» в центрі Києва запропонували 2,5 млрд грн. Що відомо про переможця аукціону

2 хв читання

Готель Україна на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві /Getty Images

Готель «Україна» на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві Фото Getty Images

У середу, 18 вересня, відбулися онлайн-торги з продажу Державного підприємства «Готель «Україна» в межах великої приватизації, йдеться в системі «Прозорро.Продажі». Ціна за готель на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві – 2,5 млрд грн, що майже у 2,4 раза більше від стартової. В аукціоні брали участь три компанії. Переможцем стало ТОВ «Ола Файн» Максима Кріппи.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Стартова вартість лота становила майже 1,05 млрд грн (без ПДВ). Торги проходили за правилами трираундового англійського аукціону на підвищення ціни. 
  • За даними «Прозорро.Продажі», на аукціоні змагалися три учасники. Під час аукціону жоден з них не піднімав ставки вище своєї початкової заявки.
  • Перемогла компанія з найвищою початковою заявкою у 2,5 млрд грн. Це у 2,4 раза більше від стартової ціни. 
  • Ці кошти після укладання угоди з переможцем надійдуть до державного бюджету.
  • Основна діяльність переможця – ТОВ «Ола Файн» – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, свідчать дані YouControl. Виторг підприємства за 2023 рік – 334 000 грн, йдеться на аналітичному порталі. Виторг за перше півріччя 2024-го не опублікований.
  • Бенефіціар компанії – Максим Кріппа. «Україна» – не перший готель Кріппи. У 2023 році він купив заміський комплекс із віллою, кількома гостьовими будиночками, спа-центром, рестораном і готелем на території в Конча-Заспі у Фонду гарантування вкладів. У 2020 році Фонд держмайна продав столичний готель «Дніпро» компанії «Смартленд». Вона зареєстрована у Броварах, у будинку Кріппи, з’ясували журналісти Liga.net.
  • Інші учасники аукціону з продажу готелю «Україна» – ТОВ «Аларіт-Пром» Сергія Сподіна і ТОВ «Житомирський Меблевий Комбінат» Вадима Григорʼєва. 

Контекст

У січні цього року ексголова Фонду держмайна Віталій Коваль заявляв, що готель «Україна» накопичив понад 45 млн грн боргів, тому у планах фонду – його приватизація.

Кабмін включив обʼєкт до великої приватизації у квітні цього року.

Готель має шість конференц-залів, кімнати для переговорів і фонд у 363 номери. Для гостей пропонують зали, де можна розмістити від 10 до 250 людей. Є укриття, в якому розташована окрема аудиторія для заходів на 50 осіб. А також паркінг на 80 автівок, розповідав Коваль.

Виторг готелю у 2023 році зріс майже на 55% до 32 млн грн, свідчать дані YouControl. Торік держпідприємство скоротило збиток приблизно на 58% до 11,1 млн грн.

У першому півріччі 2024 року виторг готелю зріс більше ніж удвічі до 24,8 млн грн, порівнюючи з першим півріччям 2023-го. Збиток за перші шість місяців поточного року впав учетверо, до 1,6 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд