Категорія
Гроші
Дата

Велика приватизація стартувала через аукціони. На кону активи ціною від 250 млн грн. Чому це важливо для України? Розповідає міністерка економіки Юлія Свириденко

3 хв читання

велика приватизація готель Україна /Міністерство економіки України

Перша віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко Фото Міністерство економіки України

Першими лотами великої приватизації стали готель «Україна» та Об’єднана гірничо-хімічна компанія. Велику приватизацію від малої відрізняє вартість – йдеться про активи ціною від 250 млн грн 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

4-зірковий готель «Україна» став свідком багатьох історичних подій у житті країни. В самому центрі Києва поруч із ним збиралися люди, щоб відзначити падіння Радянського Союзу. Згодом так само поруч відбувалася Помаранчева революція, а ще за 10 років – Революція Гідності. Зараз готель «Україна» – у центрі вже економічних подій. Він став одним з перших лотів у межах великої приватизації: його стартова ціна – понад 1 млрд грн.

Ще один лот – Об’єднана гірничо-хімічна компанія (АТ «ОГХК»). Це найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення концентратів титанових руд. Його стартова ціна – 3 млрд 899 млн грн.

Згідно з умовами продажу, покупець зобов’язаний зберегти основні види діяльності підприємства та інвестувати у технічне переобладнання й модернізацію не менш ніж 400 млн грн. А також потрібно сплатити борги з заробітної плати та перед бюджетом і погасити прострочену кредиторську заборгованість.

Це два різних, але привабливих обʼєкти для інвесторів. Але найголовніше – це інвестиції в економіку та новий імпульс для розвитку, який зараз дуже потрібні нашій країні з огляду на повномасштабну війну. Власне тут і криється відповідь, чому ми запускаємо велику приватизацію саме зараз.

Чому велика приватизація на часі 

Україна за рівнем руйнувань та втрат від війни станом на зиму 2024 року потребувала орієнтовно $400-500 млрд на післявоєнну відбудову, згідно з оцінками Світового банку. І це без урахування втрат в енергетиці. Поточні потреби, щоб забезпечувати Сили оборони та соціальні виплати, також зростають. 

Приватизація відкриває двері для нових інвестицій. Це приносить зростання продуктивності, створення нових робочих місць і збільшення податків.

Після приватизації активи трансформуються, туди приходять інвестиції й об’єкт отримує нове життя. Одним з таких прикладів є «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» (Хмельницька область). До приватизації це було напівзруйноване приміщення без світла та води, яке понад 10 років не використовувалося за призначенням. 

Після приватизації за 227 млн грн нові власники модернізували комбінат, інвестували в будівництво автоприймання, сушарок та елеватора. Зараз підприємство успішно працює.

Нові власники не тільки залучають інвестиції, а й сплачують борги 

Якщо є сумніви, чи вкладатиметься хтось у збиткові для держави активи у час війни, то, думаю, приклад столичного готелю «Козацький» цей стереотип руйнує. Його стартова ціна зросла на аукціоні у 2,5 раза – зі 155 млн грн до 400 млн грн. Готель має борг перед бюджетом у понад 9 млн грн. За умовами продажу, його сплатить новий власник. Тому приватизація не лише наповнює бюджет, а й позбавляє збитковості та накопичених боргів. 

Серед об’єктів великої приватизації є санкційні активи

У переліку обʼєктів великої приватизації – активи з різних ринків: ті, що історично були державними, а також – конфісковане санкційне майно. Гроші від продажу санкційного майна йтимуть на рахунки Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. 

Діяльність російських власників активів в Україні є частиною війни і загрожує національній безпеці. Наше ключове завдання – зберегти роботу цих підприємств, але змінити власників. А також – зберегти робочі місця та залучити інвестиції для розвитку. 

Велика приватизація – це чесно, відкрито і прозоро

Як і об’єкти малої приватизації, об’єкти великої приватизації продаватимуться на онлайн-аукціонах у системі Прозорро.Продажі. Що це означає? Що інформація про обʼєкти приватизації публічна та доступна. Це гарантує доступ до аукціонів для всіх охочих і мінімізує зловживання.

За шість років впровадження реформи приватизації Україна заробила від продажу державного та комунального майна через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі понад 17,2 млрд грн до бюджетів різних рівнів. Від запуску приватизації в системі Прозорро.Продажі відбулося 6000 успішних приватизаційних аукціонів. 

Тож сподіваємось на не менш добрі новини про продаж об’єктів великої приватизації.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд