Категорія
Новини
Дата

Заборона ЄС на експорт нафти і нафтопродуктів з Росії вдарить по видобутку – МЕА

Видобуток нафти в Росії скоротиться на 1,9 млн барелів на день до лютого, коли набуде чинності ембарго ЄС на експорт із РФ сирої нафти та нафтопродуктів. Такий прогноз оприлюднило Міжнародне енергетичне агентство, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Хоча падіння порівняно з довоєнним рівнем видобутку менше, ніж передбачені МЕА у березні втрати у 3 млн барелів на добу, та все ж прогноз вказує на те, що заборона ЄС може вплинути, навіть якщо значні обсяги будуть перенаправлені на інші ринки.
  • У серпні Росія видобула майже 11 млн барелів на добу нафти та нафтопродуктів, лише незначною мірою зменшивши видобуток, порівняно із рівнем до вторгнення в Україну в лютому. 
  • Очікується, що видобуток знизиться до 10,2 млн барелів на добу в грудні і до 9,5 млн барелів на добу до лютого 2023 року.
  • Останній російський прогноз МЕА був опублікований після того, як група, яка консультує членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з питань енергетичної політики, знизила свій прогноз світового попиту на нафту в 2022 році приблизно на 110 000 барелів на добу.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

У серпні дохід Росії від енергоносіїв знизився до найнижчого рівня більш ніж за рік, оскільки санкції Заходу через вторгнення в Україну спонукали РФ продавати нафту зі знижкою та зменшувати потоки газу до Європи.

Відмова деяких колишніх покупців у Європі від російської нафти означає, що Москва змушена була продавати нафту з великою знижкою на азіатських ринках, що позбавляло її можливості користуватися всіма перевагами вищих цін. 

Згідно з опублікованими в понеділок даними Мінфіну РФ, доходи Росії від нафти і газу, на які припадає більше третини національного бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд руб. ($11,1 млрд), що є найнижчим показником з червня 2021 року. Це падіння майже на 13% порівняно із липнем і також зниження на 3,4% порівняно з минулим роком, хоч ціни на нафту марки Urals зросли майже на 10%.

Ще одного удару по Росії може бути завдано за допомогою цінової межі, яку країни «Великої сімки» планують встановити на російську нафту та нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністр фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні