Категорія
Новини
Дата

«Залежатиме від ситуації на полі бою». У Білому домі не виключили розширення дозволу на застосування зброї по території РФ

1 хв читання

У Білому домі не виключили, що дозвіл Україні завдавати ударів американською зброєю по цілях у Росії, може бути розширено, повідомив радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі, пише «Голос Америки».

Президент України Володимир Зеленський подякував президенту США Джо Байдену про дозвіл бити по РФ на кордоні з Харківщиною, але наголосив, що «цього недостатньо». За його словами, потрібно розширити територію у РФ, по якій дозволено вести вогонь американським озброєнням.

Ключові факти

  • Напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що нинішній дозвіл може бути не останнім зняттям обмежень для Києва.
  • На уточнювальне питання, про які саме розширення дозволу може йтися для ЗСУ, Кірбі заявив, що не хоче забігати наперед «щодо рішень, які ще не були ухвалені».
  • За словами радника з комунікацій Білого дому, заяви та заклики президента Зеленського для них зрозумілі, оскільки був втрачений час через затримку з допомогою зі США, і зараз РФ посилює атаки на Україну.
  • Посадовець Білого дому не виключив можливості розширення дозволу для України в майбутньому та наголосив, що все залежатиме від ситуації на полі бою.

Ключова цитата

«Ми й надалі будемо вести ці розмови з українцями. Безумовно, будемо. А чи призведе це до додаткових змін у політиці, я не можу сказати наразі. Але ми не будемо відвертатися від потреб України. І ми будемо надалі намагатися розвивати нашу підтримку, залежно від розвитку ситуації на полі бою», – сказав Кірбі.

Контекст

Раніше стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена дозволила Україні використовувати американську зброю для ударів по військових цілях у РФ, але лише в прикордонних районах із Харківською областю. Україна може використовувати ракетні системи HIMARS для завдання ударів по російських солдатах і командних пунктах управління.

Рішення знаменує собою значне зрушення для Байдена, який раніше чинив опір закликам використовувати американську зброю для ударів у відповідь по території Росії. Зміни відбулися після зростаючого тиску з боку Києва та союзників.

Уряд Німеччини також дав дозвіл Україні використовувати зброю, що поставляється ФРН, для завдання ударів по цілях на території Росії. Німеччина займає друге після США місце за обсягом військової допомоги, що надається Україні. Вона поставила велику кількість військової техніки, включаючи важку артилерію і ракетні установки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні