Категорія
Новини
Дата

Залужний підтвердив збиття російського літака радіолокаційного виявлення А-50. Forbes його оцінює у $330-$500 млн

Залужний підтвердив збиття російського літака радіолокаційного виявлення А-50.

Залужний підтвердив збиття російського літака радіолокаційного виявлення А-50.

Повітряні сили ЗСУ збили два важливих російських судна − літак дальнього радіолокаційного виявлення та повітряний пункт управління. Інформацію, яку напередодні опублікували телеграм-канали, підтвердив головнокомандувач Валерій Залужний. За оцінкою Forbes, вартість базової версії А-50 становить $330 млн, модернізованої − близько $500 млн. Якщо літак знищено, це найдорожча втрата РФ після крейсера «Москва» ($750 млн).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Увечері 14 січня у Telegram-каналах з’явилась інформація про збиття російського розвідувального літака А-50 та про пошкодження повітряного командного пункту Іл-22М.
  • «Дякую Повітряним Силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї!», – написав Залужний в Telegram, прикріпивши відео зникнення літаків з радарів.
Залужний підтвердив збиття російського літака радіолокаційного виявлення А-50. Forbes його оцінює у $330-$500 млн /Фото 1
Залужний підтвердив збиття російського літака радіолокаційного виявлення А-50. Forbes його оцінює у $330-$500 млн /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Літак-розвідник А-50 – радянський авіаційний радіолокаційний комплекс на базі Іл-76. Його виготовлено в 1978–1985 роках. Пізніше Росія розробила кілька удосконалених версій, зокрема, модернізовані варіанти А-50М та А-50У та експортні А-50І та А-50ЕІ.

Базову вартість А-50 оцінено в $330 млн. Але модернізовані версії коштують значно дорожче. У 2020 році Індія закупила в Росії два літака А-50ЕІ на суму близько $1 млрд. Тобто, за оцінкою Forbes, вартість одного експортного варіанта літака А-50 складає близько $500 млн.

Загалом у Росії 16 літаків А-50 різних конфігурацій. У 2014-му вона почала розробляти нову версію – А-100. Проте цю програму було заблоковано західними санкціями в сфері авіації й електроніки. Ймовірно, Росія більше не може виготовляти або модернізувати ці авіаційні комплекси. 

26 лютого 2023 року моніторингова група «Беларускі Гаюн» повідомила про два вибухи на військовому аеродромі Мачулищі (Білорусь), назвавши їх причиною партизанську диверсію. Вибухи нібито вразили радіолокаційний літак А-50У Повітряно-космічних сил РФ, який знаходився на аеродромі, та пошкодили передню й центральну частини, авіоніку й радіолокаційну антену.

Білоруські телеграм-канали стверджували, що партизани атакували російський літак за допомогою двох дронів. Цю інформацію підтвердив голова білоруської ініціативи BYPOL Олександр Азаров, зазначивши, що пошкодження літака «серйозні».

У коментарі «Белсату» Азаров розповів, що напад за допомогою безпілотників здійснили учасники плану «Перемога», операція готувалася кілька місяців, зараз її виконавці в безпеці.

Україна тоді офіційно не коментувала вибухи. Проте спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав, що «довіряє» інформації від білорусів, бо має «свої джерела».

На аеродромі Мачулищі нібито було пошкоджено найсучаснішу версію авіаційного комплексу А-50У, в якому встановлено новий радіотехнічний комплекс із покращеними параметрами виявлення низькополітних та малопомітних повітряних цілей. Вартість літака-розвідника в конфігурації А-50У може навіть перевищувати експортний варіант А-50ЕІ.

Другий літак, який вразили українські сили ППО − Іл-22М. Це повітряний командний пункт, створений на базі авіалайнера Іл-18. Цей літак допомагає керувати військами під час бойових дій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні