Категорія
Новини
Дата

Вартість знищеного у Феодосії десантного корабля «Новочеркаськ» – $85 млн. Розрахунки Forbes

ВДК Новочеркаськ ЧФ РФ 142 /Shutterstock

ВДК Новочеркаськ ЧФ РФ 142, 28 липня 2019 в Севастополі. Фото Shutterstock

Тактична авіація Повітряних Сил ЗСУ знищила у районі Феодосії великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ». Forbes оцінює його вартість у $85 млн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У ніч на 26 грудня Повітряні сили ЗСУ завдали ракетного удару по порту Феодосії в окупованому Криму. Під час атаки був уражений ВДК «Новочеркаськ», який , за розрахунками Forbes, може коштувати близько $85 млн.
  • Під час оцінки враховано факт, що «Новочеркаськ» за характеристиками схожий на ВДК «Саратов» 1964 року будівництва, який оцінюється у $75 млн. Водночас «Новочеркаськ» на 23 роки молодший (1987 рік спуску на воду).
  • Для порівняння: у 2012 році росіяни побудували більший та сучасніший ВДК «Іван Грен» за $160 млн.
Великий десантний корабель «Новочеркаськ» ЧФ РФ (142) в Севастополі, 27 липня 2019. /Getty Images

Великий десантний корабель «Новочеркаськ» ЧФ РФ (142) в Севастополі, 27 липня 2019. Фото Getty Images

ВДК «Новочеркаськ»

ВДК «Новочеркаськ» (ВДК-46) – великий десантний корабель проєкту 775 (775/II), що перебуває на озброєнні Чорноморського флоту ВМФ РФ. Його будувала для СРСР соціалістична Польща з 1975 по 1991 рік з урахуванням можливості проведення операцій в океані.

Призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів. Здатний транспортувати різні види бронетехніки, включаючи танки.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну – 24 березня 2022 року – корабель був атакований українськими ракетами в порту Бердянська. Офіційно російська влада повідомляла про трьох загиблих членів екіпажу.

Контекст

У ніч проти 26 грудня Україна завдала ракетного удару по порту Феодосії в окупованому Криму. Під час атаки був знищений ВДК «Новочеркаськ». Офіційно окупаційна влада заявляє про пошкодження корабля. Речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі «Радіо Свобода» заявив, що «Новочеркаськ» був атакований крилатими ракетами з тактичної авіації.

За даними телеграм-каналу Baza, після атаки понад 350 людей було евакуйовано з найближчих до порту будинків, а площа пожежі в порту склала понад 1000 кв м.

Найбільша перемога України на морі сталася з використанням ракет «Нептун», завдяки яким поблизу острова Зміїний ЗСУ вдалося потопити крейсер «Москва», вартістю $750 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні