Категорія
Новини
Дата

Заснована Фрідманом інвесткомпанія LetterOne за 2022 рік отримала рекордний збиток у $7,8 млрд

Збиток інвестиційного холдингу LetterOne, який заснував російський мільярдер Михайло Фрідман та його бізнес-партнери, за 2022 року сягнув рекордних $7,85 млрд. Про це йдеться у звіті компанії.

Ключові факти

  • Валові збитки компанії у 2022 році виявилися на майже $3,3 млрд більшими, ніж у 2021 році ($4,56 млрд). 
  • Чисті активи компанії скоротилися приблизно з $27 млрд до майже $19 млрд.
  • За даними звітності, впала ціна всіх головних активів LetterOne, за винятком акцій турецького оператора мобільного звʼязку Turkcell. 
  • Найбільшого збитку LetterOne завдали приватні капіталовкладення – $2,5 млрд, а також частка у німецькій нафтогазовій компанії Wintershall Dea – $2,3 млрд.

LetterOne

LetterOne володіє активами в енергетиці (частка в німецькій нафтогазовій компанії Wintershall Dea та кількох стартапах), телекомунікаціях (частка у Veon – колишній Vimpelcom, Turkcell, «Київстар» та кількох стартапах), роздрібній торгівлі (частка в іспанській торговій мережі Dia та британській мережі здорового харчування), частками в кіпрській фармацевтичній компанії Remedica, американському сервісі з догляду за тваринами (DestinationPet та інші), а також портфелем цінних паперів та інвестиціями у фонди private equity.

Контекст

2 березня Михайло Фрідман та Петро Авен вийшли з ради директорів LetterOne. Обидва потрапили під санкції ЄС. Їхні активи були заморожені, підприємці втратили можливість отримувати дивіденди та продати свою частку, яка становить трохи менше 50%.

Пізніше з LetterOne вийшли троє інших партнерів Фрідмана – Герман Хан, Олексій Кузьмічов та Андрій Косогов. Попри те, що Хан, Кузьмічов і Косогов на той момент не фігурували у списках санкцій, у LetterOne схвалили їх рішення, назвавши його «правильним вчинком».

Пізніше Хан і Кузьмічов передали свої частки в LetterOne молодшому партнеру Косогову, який не потрапив під санкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні